Megszüntetnék a szakrendelőkben dolgozó orvosok munkaidő-kedvezményét

0

Felmondásokra lehet számítani, mert sok orvos inkább a magánpraxist választja majd, ha bevezetik a szakrendelőkben dolgozó orvosok nyolcórás munkavégzését – írja a 444.hu. 

A Belügyminisztériumban egyeztetett az egészségügyi ágazatért felelős felsővezetés és a Magyar Orvosi Kamara. A belügy részéről felvetődött, hogy megszüntetnék a szakrendelőkben dolgozó orvosok munkaidő-kedvezményét azért, hogy 6 óra helyett ők is 8-at dolgozzanak. Az is elhangzott, hogy bár lesz lehetőség hatórás munkavégzésre, az bércsökkenéssel jár. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint nem véletlen, hogy eddig 6 óra volt a munkavégzés ideje. A Belügyminisztérium azzal érvelt, hogy: Magyarországon 8 óra a rendes munkaidő, így a szakrendelők orvosainak is ennyi időt kell munkával tölteniük, régóta megoldatlan és problémás kérdés az eddigi munkaidő-kedvezmény, melynek eredeti okai már nem jellemzőek (példaként a sugárterhelés és az orvosra háruló adminisztráció csökkenését említették), az ország kórházaiban eltérő gyakorlatok vannak, szeretnének egységesíteni.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, fogszakorvos a 444-nek elmondta, a hatórás munkaidőt 1992 óta rögzíti kormányrendelet, amely azt mondja ki, hogy „a teljes napi munkaidőből hat órát kell a munkahelyen eltöltenie a szakrendelőben szakrendelést ellátó orvosnak, fogorvosnak”.

A jogszabály lényegében 1992 óta nem változott, 2020-ig több kormányrendelet is megerősítette a hatórás munkavégzést. 2020-ban módosult annyiban a rendelet, hogy a fennmaradó időben kell adminisztrációt végezni. A most alkotott szabályozás értelmében azt a maradék két órát az orvosok nem tölthetnék adminisztrációval, hanem kizárólag rendeléssel.

A MOK alelnöke szerint a hatórás munkavégzést nem véletlenül találták ki és tartották fenn rendeletekkel ennyi éven keresztül. Ez nemcsak arról szólt, hogy az orvosokat ne hajszolják túl, szervezési okai is voltak. Mivel a legtöbb esetben 12 órán keresztül érthető el a szakrendelés, például 8-tól 8-ig, a két műszaknak pontosan 6-6 órára jön ki a munkaideje.

Az orvosoknak épp a munkaidő-kedvezmény miatt volt vonzó szakrendelőkben dolgozni, különösen azok esetében, akik családalapítás miatt a sok órás kórházi ellátásból mentek át a kedvezőbb körülményeket biztosító szakrendelésbe. De sok nyugdíjas is ezt választotta, mert ők a kórházi munka után már nem akartak ügyelettel nehezített 8 órát dolgozni. A munkáltatónak továbbra is jogában áll majd enyhítéseket tenni, de Nagy Ákos szerint a kérdés az, hogy tudnak-e élni vele.

A MOK szerint a munkaidő növelése ellátásbiztonsági kockázattal jár, mert az orvosoknak túl sok beteget kell ellátniuk, de ekkora teher mellett nehéz az első és a nyolcadik órában is ugyanazt a színvonalat hozni. Nagy Ákos szerint felmondásokra lehet számítani, mert sok orvos inkább a magánpraxist választja majd – írja a lap.

Forrás: 444.hu 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com