Államosíthatják az MR- és CT-vizsgálatok végzését

0

A jövő évi költségvetési törvény szerint 2024 novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó vizsgálatokat. A törvény egy másik része a kórházi gyógyszertárak kiszervezését készíti elő.

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokkal – írja a Népszava.

2024 novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk. Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását. Ez utóbbi esetben a kórházaknak, szakrendelőknek a szerződéseket fel kell mondaniuk, újat pedig nem köthetnek.

Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek, amelynek összegét a területért felelős miniszter rendeleteben határozza meg. Emellett az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak a jogszabály szerint.

A törvény egyik másik része arról rendelkezik, hogy a 107 kórházi gyógyszertárat közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja az állam. Ezt az egységes színvonalú szolgáltatás biztosításával, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósításával indokolták. Ugyanitt rendelkeztek arról is, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek majd elérhetőek.

Forrás: Népszava

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com