A szaunázás is ugyanolyan kardiovaszkuláris előnyökkel jár, mint az aerob edzés

0

Növekvő számú evidencia szerint a rendszeres szaunázás bizonyos szempontból ugyanolyan kardiovaszkuláris előnyökkel jár, mint az aerob edzés – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A hőterápia hatása testedzés nélkül is előnyösen befolyásolhatja  a mikrovaszkuláris és az endothel funkciókat.

Dr. Matthew S. Ganio (University of Arkansas, Fayetteville) szerint elegendő 20-30 perces szaunázás, mert a kutatások szerint a szaunahasználat és a kardiovaszkuláris egészség között dózis-hatás összefüggés áll fenn.

Egy 2015-ös prospektív kohorsz vizsgálatban 2300 rendszeresen szaunázó finn férfit vizsgáltak 20 éven keresztül. Az eredmények alapján a gyakrabban szaunázók esetén a szív eredetű vagy stroke miatti halálozási arány alacsonyabb volt, mint a kevesebbet szaunázók körében.

Hőkezelés hatására az emberi testben különféle élettani változások történnek, amelyek közül több érinti a kardiovaszkuláris rendszert. Ezidáig nem ismertek pontosan azok a mechanizmusok, amelyeken keresztül a hőterápia javítja a kardiovaszkuláris egészséget, de a cutan vasodilatatio tűnik az egyik fő mechanizmusnak. Az extrém külső hőhatásnak kitett test lehűtéséhez a bőr erei kitágulnak és fokozott mennyiségű vért szállítanak a perifériára, amely csökkenti a testhőmérsékletet, fokozza a szívfrekvenciát és oxigént szállít a végtagok izmaihoz, pont úgy, mint az aerob testedzés során.

A fokozott perctérfogat az egyike olyan élettani ok, amely miatt a szaunázás jót tesz az egészségnek. Egy szaunázás alkalmával a perctérfogat 70%-kal is megnőhet az emelkedett szívfrekvencia miatt. Amíg a szívfrekvencia és a perctérfogat emelkedik, a verőtérfogat állandó marad. Amint a verőtérfogat emelkedik, nő az izmok által kifejtett erő. Amikor nő a szívfrekvencia, a verőtérfogat értéke gyakran leesik, amelynek révén a szív kevesebbet dolgozik, és csökken a testben keringő oxigén és vér mennyisége.

A hőterápia is képes átmenetileg megemelni a vérnyomást, de az edzéshez hasonló módon, ami hosszú távon támogatja a szív egészségét.

19 egészséges felnőtt 2019-ben végzett kisebb vizsgálata során azt találták, hogy egy 25 perces szaunázás alatt a vérnyomás és a szívfrekvencia annyira megemelkedett, amennyire egy közepes fokú testedzés során szokott. Egy korábbi vizsgálat pedig kimutatta, hogy hosszú távon szaunázást követően a vérnyomás alacsonyabb volt, mint szaunázás előtt.

Mind az aerob gyakorlatok, mind a szaunázásból adódó hőstressz megnöveli a hősokk fehérjék aktivitását.

Dr. Hunter S. Waldman (University of North Alabama, Firenze) szerint a szaunázás fokozza a hősokkfehérjék aktivitását, amelyek lebontják az elöregedett, rosszul működő fehérjéket és védik az új fehérjék működését. Ezen a hatáson keresztül a szaunázás képes lecsendesíteni a szisztémás gyulladást – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com