A kávéfogyasztás agyműködést fokozó hatása

0

A kávé éberségfokozó képességét általában a koffeinnek tulajdonítják, de egy új kutatás szerint más mögöttes mechanizmusok is magyarázhatják ezt a hatást – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

„Széles körben elterjedt, hogy a kávé fokozza az éberséget és a pszichomotoros teljesítményt. Azáltal, hogy mélyebb megértést nyerünk az e biológiai jelenség hátterében álló mechanizmusokról, megnyitjuk az utat a befolyásoló tényezők vizsgálatához, sőt, e mechanizmusok lehetséges előnyeinek feltárásához is” – írják a szerzők a Frontiers in Behavioral Neuroscience című szaklapban június 28-án online megjelent közleményükben.

A kávé egyes vegyületeinek, köztük a koffeinnek és a klorogénsavaknak jól dokumentált pszichoaktív hatásai vannak, de a kávé/koffeinfogyasztás egészének pszichológiai hatása továbbra is vita tárgya.

A kutatók a kávéfogyasztás agyi konnektivitásra gyakorolt neurobiológiai hatását a nyugalmi állapotú funkcionális mágneses rezonancia képalkotó eljárással (fMRI) vizsgálták. Mind a kávéfogyasztás, mind a sima koffeines víz fogyasztása azt eredményezte, hogy az agy – nyugalmi állapotokban az önreflexió során aktív – alapértelmezett üzemmódú hálózatának funkcionális kapcsolódási képessége csökkent. Ez arra utal, hogy mind a kávé, mind a koffein fogyasztása fokozta az egyének felkészültségét arra, hogy nyugalmi állapotból a feladattal kapcsolatos tevékenységekbe való átmenetre „kapcsoljanak”. Ugyanakkor egy csésze valódi kávé elfogyasztása a magasabb vizuális hálózat és a jobb végrehajtó kontroll hálózat összekapcsolhatóságát is fokozta, amelyek a munkamemóriához, a kognitív kontrollhoz és a célvezérelt viselkedéshez kapcsolódnak.

Tekintettel arra, hogy a kávé egyes hatásai a koffein hatására is jelentkeztek, „hihető a feltételezés, hogy más koffeintartalmú italok is hasonló hatást fejthetnek ki”. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a koffein hatásait meg lehessen különböztetni a kávéfogyasztás általános élményétől.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com