Vagy hosszú a várólista, vagy túl drága a szolgáltatás

0

Szemellenzősnek nem érdemes lenni, várólisták mindenhol vannak, nincs olyan ország, ahol elegendő orvos és ápoló jut a betegekre. Az Eurostat szerint Európában a két fő ok, amiért valaki nem tud egészségügyi ellátáshoz jutni, az vagy a várólista, vagy az, hogy az egészségügyi szolgáltatás túl sokba kerül – írja a G7.

Az Eurostat felmérésében azonban megpróbáltak mélyebbre is ásni, ezért rákérdeztek a további okokra is. A válaszadók 0,4 százaléka mondta, hogy inkább vár, hátha magától javulni kezd az állapota (itt a 0,4 nem tűnik olyan nagy számnak, de ha összevetjük azzal, hogy a várólista hossza miatt a válaszadók 1 százaléka, az árak miatt 0,9 százalék nem megy orvoshoz, már más megvilágításba kerül).

A másik ok, ami éppen csak lemaradt, a félelem: az EU lakosainak 0,3 százaléka fél az orvostól vagy a kezeléstől, ezért halogatja, vagy meg sem látogatja az orvost.

De mi a helyzet Magyarországon? Ha a bátorságot nézzük, nem lehet panasz, egy tizedszázalékkal merészebb a magyar átlag az unióshoz képest, míg ott 0,3 százalék mondta, hogy fél az orvostól, itthon ez az Eurostat adatai szerint csak 0,2 százalék nem megy azért orvoshoz, mert fél tőle, vagy a kezeléstől.

Ellenben a magyar ember kivár, hátha jobb lesz – nem is kicsi a különbség, míg az EU-átlag 0,4 százalék, addig a magyarok körében ez már jóval bevettebb taktika, és itt 1,4 százalék inkább dönt úgy, vár, hátha jobb lesz. Ez a mentalitás az EU-átlaghoz képest még fokozottan van jelent Csehországban, Dániában és Horvátországban is.

A kivárás azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok a fogukat csikorgatva ülnek a fotelban, és a reménykedésen kívül mást nem csinálnak. Ha megvizsgáljuk, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek mely országokban fogynak a legjobban, akkor egyből az élbolyban találjuk Magyarországot, ahol évek óta bőven az EU-s átlag feletti mértékben fogynak azok a gyógyszerek, amiknek beszerzéséhez nem kell orvoshoz menni – írja a lap.

Forrás: G7 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com