Lakossági szűrőprogram: a nyári szünetben tíz szűrőbusz járja az országot

0

Az ingyenes lakossági szűrőprogramok célja az elkerülhető, az életmódváltással megelőzhető, illetve korai stádiumban sikeresen gyógyítható betegségek mielőbbi felismerése – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű országos program indítása alkalmából csütörtökön, a Heves vármegyei Kerecsenden.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a legfontosabb szempont – a korábbi országos ingyenes szűrőprogramokhoz hasonlóan – a betegségek mielőbbi felismerése, hiszen a magyar egészségügy a már kórházba került betegeket az uniós tagországokhoz hasonló mutatókkal képes gyógyítani, ám az életmódváltással és korai diagnosztizálással megelőzhető betegségek terén még van hová fejlődni.

Éppen ezért nagy jelentőségű minél szélesebb körben felhívni a figyelmet arra, hogy a nyári szünetben tíz szűrőbusz járja az országot, amelyek közelebb viszik az emberekhez az egészségügyi vizsgálatokat – fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence jelezte: változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy a járműveket a vármegyei kórházak üzemeltetik és irányítják azokra a településekre, ahol a legszükségesebbnek tartják a szolgáltatások közvetlen jelenlétét és amelyek a szűrési helyszínektől távolabb esnek. A speciálisan felszerelt buszokon célirányosan azokat a betegségeket próbálják kiszűrni, amelyek az adott településen, környéken a statisztikák alapján az átlagnál gyakrabban fordulnak elő.

Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója kiemelte: az egészségben eltöltött évek száma 2010 óta több mint négy évet emelkedett Magyarországon. Ezt óriási eredménynek nevezte, és rámutatott: Magyarország így az unióban a 21. helyről mintegy tízet lépett előre. Ez is a szűrővizsgálatok jelentőségét mutatja – fogalmazott, megjegyezve: az egészségügy terhelése és az emberek életminősége szempontjából egyaránt a betegségek megelőzése vagy korai felismerése és hatékonyabb kezelése, gyógyítása a cél. Ugyanakkor kitért arra is, hogy a szűrővizsgálatok megszervezése, a lehetőség megteremtése önmagában még nem elegendő: a sikerhez elengedhetetlen a lakosság aktív részvétele és együttműködése. Kérdésre válaszolva elmondta: a Heves vármegyei szűrőbusz a nyár folyamán az előzetes tervek szerint heti két helyszínen lesz elérhető, ám igény esetén a menetrend sűríthető.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com