Javaslatok a lombikkezelések átalakítására

0

További részletek kerültek nyilvánosságra abból, a meddőségi kezelések átalakítására tett javaslatcsomagból, melyet a Humánreprodukciós Igazgatóság nemrég tett le a kormány asztalára. Terveik szerint megszüntetnék a kezelések közötti 3 hónapos kötelező várakozási időt, és az öt stimulációból származó összes embriót ingyen beültetnék, de csak szigorú szabályok szerint. Az iskolákba érkeznének a termékenységtudatossági órák, hogy minél előbb vállaljanak gyermeket a magyar fiatalok – írja a HVG. 

Korlátoznák az egyszerre beültethető embriók számát, eltörölnék a kezelések közötti három hónap kötelező várakozást és minden 40 év alatti daganatos páciensnek lehetővé tennék a sperma- vagy petesejtfagyasztást – ez is szerepel a Humánreprodukciós Igazgatóság legújabb, meddőségi ellátást érintő javaslatai között.

Az, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül működő igazgatóság elkészítette javaslatait a meddőségi ellátás rendszerének változtatására, nem újdonság. Vezetője, Vesztergom Dóra a hvg360nak adott interjújában ezek közül többet is elárult: rendeznék például a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának kérdését, az ingyenességhez és a 45 éves korhatárhoz viszont nem nyúlnának. Beszélt arról is, hogy a tervek szerint a jövőben nem öt beültetés lesz államilag finanszírozott, hanem öt stimuláció és az abból létrejött összes embrió beültetése.

Egy cikkből, amely a szakma által elérhető kiadványban, a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemlében februárban jelent meg, az is kiderült, hogy vármegyei meddőségi szakambulanciákat és regionális andrológiai központokat is nyitnának, hogy könnyebben hozzáférhetőek legyenek a kezelések. Ennek a cikknek nemrég jelent meg a második része, mely most szintén eljutott lapunkhoz, és több olyan részletet is tartalmaz, amely jelentős változásokat hozna a páciensek számára.

A több oldalas dokumentum kiemeli, hogy több változásra is bioetikai és morális megfontolásból volt szükség. Ezek közül az egyik legfontosabb feladat, hogy csökkentsék a fel nem használt, fagyasztva tárolt embriók számát. Ennek érdekében javasolja azt a Humánreprodukciós Igazgatóság, hogy a jövőben ne öt beültetés, hanem öt, a petesejtleszívás céljából indított gyógyszeres kezelés és az azokból származó összes embrió beültetése váljon közfinanszírozottá (vagyis a párok számára ingyenessé), függetlenül attól, hogy ez hány további beavatkozást, beültetést jelent.

Fontos viszont, hogy egészen addig nem kezdhető meg új kezelés, amíg az összes korábban lefagyasztott embriót fel nem használták – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com