Az uniós tanács jóváhagyta az EU új kábítószerügyi ügynökségének létrehozását

0

Az Európai Unió tagországainak általános ügyekért felelős miniszterei luxembourgi ülésükön jóváhagyták az unió kábítószerügyekkel foglalkozó új ügynökségének létrehozását, az ügynökség kulcsszerepet fog játszani a tiltott kábítószerek jelentette egészségügyi és biztonsági kihívásokra adandó uniós válaszban. 

Az új ügynökség felváltja az unió Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) működését. Az ügynökség székhelye továbbra is Lisszabonban lesz.

A tiltott kábítószerek és a kábítószer-kereskedelem jelentős károkat okoznak a társadalmaknak, gyakran az erőszakos szervezett bűnözés kiváltó okai, és egyszerre jelentenek nemzeti és globális biztonsági kockázatot. Új ügynökségének köszönhetően az EU a jövőben felkészültebb lesz e kihívások kezelésére.

Az ügynökség fő feladatai közé tartozik a vonatkozó adatok gyűjtése, nyomon követése, elemzése és terjesztése. Előrejelzéssel, kockázatértékeléssel és ajánlásokkal segíti majd a tagállamok jobb felkészültségét, valamint a kábítószerrel kapcsolatos kihívások leküzdését célzó kompetenciafejlesztést. Az elfogadott rendelet megerősíti továbbá az ügynökség szerepét a nemzetközi együttműködés területén. Az ügynökség tehát unión kívüli országokat is bevonhat a munkájába.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontját 1993-ban hozták létre Lisszabonban. Célja, hogy tényszerű, összehasonlítható információkat nyújtson a kábítószerekről, a kábítószer-függőségről és azok következményeiről az EU és a tagállamok számára, illetve segítse a politikai döntéshozatalt, és iránymutatást nyújtson a kábítószerek kezelésére irányuló kezdeményezésekhez – tájékoztatott az uniós tanács.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com