Az El Niño jelenség miatt a WHO több vírusos betegség fokozottabb terjedésére készül

0

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra készül, hogy a közeljövőben fokozottabban fognak terjedni egyes vírusos betegségek, mint például a dengue-láz, a Zika-láz és a chikungunya-láz, mert 2023-ban és 2024-ben nagy valószínűséggel jelentkezik az El Niño éghajlati jelenség – írja a Magyar Hírlap. 

Az El Niño jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet. A ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség idén a három évig tartó – a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet csökkentő – La Niña éghajlati jelenséget követően tér vissza.

A WHO főigazgatója arra is figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás fokozza a szúnyogok szaporodását, és a szúnyogok által terjesztett dengue-vírus előfordulása például máris drámaian emelkedett az utóbbi évtizedekben, különösen Amerikában.

Peruban idén már vészhelyzetet hirdettek az ország legtöbb régiójában, és az egészségügyi miniszter múlt héten lemondott a dengue-lázas esetek számának emelkedése miatt – írja a Magyar Hírlap.

Forrás: Magyar Hírlap

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com