A mikroműanyagok serkentik a bélrendszer gyulladásos folyamatait

0

A mikroműanyag-szennyezés mára az óceánoktól a folyóvizeken át a lemagasabb hegységekig mindenhol jelen van, ezért az ételek és italok fogyasztása mellett az élő szervezetek a levegővel együtt viszik be az apró műanyagrészecskéket a szervezetükbe – írja a Qubit.

A szennyezés élettani hatásai jórészt azonban még ismeretlenek. Ezért is hiánypótló az a Nanomedicine folyóiratban megjelent friss kutatási eredmény, amelyet a Science Alert ismertet. Ezek szerint a Massachusetts-i Tufts Egyetem biomérnökei az emberi bélrendszerből vett sejtekből a humán tápcsatorna összetett funkcióit és mechanizmusait életszerűen modellező bélorganoidokat hoztak létre, amelyeket különféle dózisú mikroműanyagterhelésnek tettek ki. Az eredmény a lap szerint a kutatókat is meglepte.

Kiderült ugyanis, hogy a nano mérettartományba sorolt műanyagok magasabb koncentrációja a gyulladásos folyamatokban kulszszerepet betöltő citokinek felszabadítását serkentette. Ezek a fehérjék a normális immunválasz részei, de szerepet játszanak a bélrendszert krónikusan gyulladt állapotban tartó, az angol Inflammatory Bowel Disease kifejezés rövidítésével, IBD gyűjtőnéven ismert betegségekben – írja a Qubit.

Forrás: Qubit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com