„Szokj le, mint Svédország!” – A svédek felneveltek egy teljesen füstmentes generációt

0
A svédek úgy állítanak példát a világ elé, hogy tulajdonképpen semmi különöset nem csináltak, csak az állam fokozatosan a füstmentes alternatívák felé tereli a fogyasztókat. A dohányzásról való leszokás már az emberek javuló egészségi állapotán is meglátszik, írja a 24.hu. 
Ha más országokban is hasonlóan alacsony lenne a dohányzás okozta elhalálozások száma, mint Svédországban, akkor csak az elkövetkező egy évtizedben 3,5 millió ember életét lehetne megmenteni az Európai Unióban. Ez az egyik legfőbb megállapítása annak a közelmúltban közzétett svéd jelentésnek, melyben az ország füstmentes modelljét elemzik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint egy ország akkor nevezhető dohányfüstmentesnek, ha kevesebb, mint a lakosság 5 százaléka szív cigarettát. Így a valamivel több mint tízmilliós lakosú ország a jelenlegi trendek szerintaz első nemzet lehet, amely kollektíve leszokik a dohányzásról.

Az elemzésben emlékeztetnek, Svédországban 60 évvel ezelőtt még a férfiak 49 százaléka dohányosnak vallotta magát. Ehhez képest már 2023-ban elérhetik azt a történelmi mérföldkövet, hogy alig cigarettázik valaki az országban. Pontosan 17 évvel korábban, mint ami az EU célkitűzése a tagországok számára.

A svédek titka abban rejlik, hogy az elmúlt öt évtizedben más európai kormányokhoz hasonlóan rendkívül szigorú dohányipari szabályokat vezettek be annak érdekében, hogy csökkentsék a hagyományos dohányterméket fogyasztók létszámát. Van egy titka annak, hogy ez a törekvésük ilyen sikeres lett: nemcsak engedélyezték a füstmentes alternatívákat, de elkerülték ezeknek a termékeknek a démonizálását is.

Emellett a svéd hozzáállás plusz pozitív hozadéka, hogy miközben hamarosan füstmentes társadalomnak mondhatják magukat, felneveltek egy teljesen füstmentes generációt is. A 16 és 29 éves korosztályban mindössze 3 százalék a dohányzók aránya, ami szintén a legalacsonyabb Európában.Ehhez képest az uniós átlag ebben a korosztályban 18 százalék, de Németországban és Olaszországban például 20 százalék felett jár.

A svédek tapasztalata a dohányzás legyőzéséről a jelentés szerint az, hogy a füstmentes termékeket elérhetővé, elfogadhatóvá és megfizethetővé kell tenni. Mint írták, a tudásuk ajándék lehet a globális egészségügynek, és egy nem fertőző betegség esetében példátlan megoldást jelenthetnek világszerte az általuk már kipróbált lépések. A bizonyítékokkal együtt azt üzenték a világnak a jelentésben: szokj le, mint Svédország.

Teljes tartalom

Forrás: 24.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com