SM Világnap: egyetlen tünetet sem szabad elbagatellizálni!

0

10 ezer család sorsa múlik a kezelésen és rehabilitáción! Nemcsak a hirtelen, nagyfokú állapotrosszabbodás jelezheti az idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex rosszabbodását, ezért minden apró új tünetről be kell számolni a neurológus kezelőorvosnak – hangzott el Székesfehérváron, a Sclerosis Multiplex Világnap hazai központi rendezvényén. 

A leggyakrabban fiatalkorban, a húszas-harmincas életévekben megjelenő, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral mintegy 10 ezer ember él Magyarországon.

Az SM Világnapját május végén minden kontinensen megtartják. Nem a betegséget ünneplik ilyenkor, hanem a betegek egymást támogató közösségét szeretnék megerősíteni és széles körben ráirányítani a betegekre és a betegségre a figyelmet. Székesfehérváron az SM Világnap zászlóival az ország minden részéből érkezett betegek és hozzátartozók integettek egy figyelemfelhívó akció keretében, ezzel csatlakozva a világméretű megmozduláshoz.

Az SM betegség az immunrendszer hibás működése miatt támadja meg az idegrendszert: a sclerosis multiplexet azért hívják ezerarcú kórnak, mert a legkülönbözőbb típusú és súlyosságú neurológiai panaszt képes kiváltani.

Az SM károsíthatja a látást, a beszédet, a mozgásképességet, a gondolkodást is, ezért fontos a mielőbbi diagnózis és kezelés, hogy minél inkább meg lehessen óvni az idegrendszert.

A betegség a kezelések ellenére is haladhat előre, ezért fontos, hogy nem elég a súlyos új panaszok esetén a beavatkozás, hanem folyamatos neurológiai kontrollra van szükség. Nem ritka például, hogy az agyi MRI felvételek vagy más vizsgálatok jeleznek rosszabbodást, viszont a beteg még nem érez új tüneteket, ilyen esetekben lappangva történik az idegrendszeri károsodás, amit terápiaváltással esély lehet lassítani. Ugyanilyen fontos a szakszerű rehabilitáció is, ezért az SM Világnapon neurológus és rehabilitációs szakorvosok is előadást tartottak.

– Feladatunk, hogy minél többet tudjanak a betegek a lehetőségeikről, felkészülten tehessenek önmagukért, éljenek a kezelések és a rehabilitáció lehetőségeivel, tudjanak és merjenek segítséget kérni – mondta Szántai Anita, az SM Világnapot szervező Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke. Kiemelte: az alapítvány honlapján minden előadást közzétesznek, hogy ezáltal a személyes részvételtől függetlenül minél többekhez eljuthassanak az állapot megőrzését, az életminőség javítását segítő praktikus információk.

– A világnapok veszélye, hogy hajlamosak vagyunk kipipálni egy kijelölt nappal egy teljes problémakört. Remélem, hogy nem esünk bele ebbe a hibába, hanem felhívjuk a szürke hétköznapok valóságára és a teendőkre is a figyelmet – fogalmazott Cser-Palkovics András, az országos betegtalálkozónak 2023-ban otthont adó Székesfehérvár polgármestere.

Forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com