Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

0

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei. Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása. Fűnyírás során allergiás, asztmás személy lehetőleg ne tartózkodjon a közelben. A lakásban gyakran végezzünk nedves portörlést, mellyel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket.

A várható pollenhelyezről tájékozódhat a naponta frissülő előrejelzés követésével!

Forrás: NNK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com