Innovatív sebészeti technikát mutattak be a Debreceni Egyetemen

0
Magyarországon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján használják a legszélesebb körben az indocián-zöld festéket, többek között pajzsmirigy-, emlő-, vastag- és végbél műtéteknél, illetve gyomor- és májdaganatok operációjánál – írja az egyetem. 
A debreceni szakemberek tapasztalataikat az intézményben rendezett országos szimpóziumon osztották meg a hazai orvosokkal. A programon hat élő műtéti közvetítést láthattak a résztvevők. A Sebészeti Klinikán rendezett szimpózium volt az első olyan hazai szakmai rendezvény, amelyen bemutató műtéteken ismertették az indocián-zöld festék és fluoreszcencia-vezérelt sebészet alkalmazási lehetőségeit.

A szimpózium résztvevői többek között pajzsmirigy-, emlő-, illetve laparoszkópos vastagbél-, és gyomorműtétet, epehólyag-eltávolítást, illetve májreszekciót láthattak. A Sebészeti Klinika szakemberei bemutatták, hogy a festék hogyan segíti a sebészeket a műtét során és hogyan járul hozzá a beteg biztonságához, valamint gyorsabb gyógyulásához – ismertette Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.

Az indocián-zöld (ICG) festék használata a sebészetben nem új keletű, de még nem igazán elterjedt, felhasználási területe nincs teljes mértékben kikristályosodva. A technikát Magyarországon a debreceni Sebészeti Klinikán alkalmazzák a legszélesebb körben.

Az indocián-zöld festék lehetővé teszi számunkra, hogy jobban lássuk a különböző szöveteket és azok keringését, ami jelentősen növeli a beavatkozások pontosságát és biztonságát. A klinikán alkalmazzuk például pajzsmirigyműtéteknél a mellékpajzsmirigy felismerésére, életképességének magállapítására, emlődaganatnál és gyomordaganatnál a nyirokcsomó jelölésére, vastagbéldaganatnál a bélszakasz életképességének megítélésére, illetve májáttétek elhelyezkedésének meghatározására – emelte ki Tóth Dezső.

A Sebészeti Klinika szimpóziumát az ICG műtétes szakmákban való alkalmazásának nemzetközi szervezete, az International Society of Fluorescence Guided Surgery (ISFGS) társszervezőként támogatta. A világszervezet honlapján hamarosan látható lesz a debreceni programon elvégzett hat operációról készített videó, illetve az ICG felhasználásáról tartott összefoglaló előadás.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com