Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Magyarországi Kínai Nők Egyesülete

0

Új szintre emeli és elmélyíti a két nemzet barátságát a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) és a Magyarországi Kínai Nők Egyesülete által kötött együttműködési megállapodás. 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a világ térképét nézve leginkább különbségeket látunk az országok között, de a különbségekből fakadó eltérő világlátásnak hatalmas előnye, hogy „bőven akad ismeret és tapasztalat, amelyeket érdemes megtanulnunk egymástól”. Magyarország és Kína egyaránt hiszi, hogy a történelmi múlt olyan támaszt nyújt a jelenben, amely nélkülözhetetlen a boldoguláshoz, hogy a hagyománytisztelet erőssé tesz, és hogy a családi értékeket támogatni kell – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, az együttműködésnek köszönhetően további kapcsolatok épülhetnek, amelynek legnagyobb haszonélvezői a családok. Hornung Ágnes kitért arra, hogy Magyarország 2010-ben családbarát fordulatot hajtott végre, mert felismerte, hogy a jövő a gyermekekre és a családokra épül. Az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatosan bővítették és „csiszolták” a családtámogatási rendszert, ennek köszönhetően pedig több mint 30 támogatási forma és intézkedés segíti a családokat – mondta az államtitkár. Hornung Ágnes azt hangoztatta, szeretnék elérni, hogy senkinek se kelljen lemondania a gyerekvállalásról anyagi okok miatt.

Várfalvi Marianna, az MVSZSZ elnöke közölte, a két szervezet megállapodásában rögzítette, hogy a Magyarországon élő kínai családok egészséges életkezdetének támogatása, testi-lelki egészségének védelme, az egészségügyi, ezen belül a védőnői ellátással való eredményes kapcsolattartása, és a két kultúra egészségismereteinek harmonizálása érdekében egymással együttműködnek és közös programokat valósítanak meg. A tervek között szerepel lakossági tájékoztatói kiadványok elérhetővé tétele kínai nyelven, önkéntes tolmács szolgálat létrehozása a védőnői találkozásokhoz, szűrővizsgálatok szervezése – ismertette az elnök. Jing Yu, a Magyarországi Kínai Nők Egyesületének vezetője elmondta, 1995-ben alakult az egyesület, amely foglalkozik a kínai kultúra népszerűsítésével, adományozással, segíti kínai családok magyarországi beilleszkedését, és kiemelten figyel a kínai nők testi és lelki egészségre. Bízik benne, hogy az itt élő kínai családoknak hasznos segítséget tudnak nyújtani a megállapodásnak köszönhetően – emelte ki az egyesület vezetője.

Póczi Dorottya, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának főosztályvezetője közölte, a statisztikai adatok szerint több mint 20 ezer kínai állampolgár, köztük körülbelül 10 ezer kínai nő él tartósan Magyarországon, így a kínai az egyik legnagyobb külföldi közösség, amely tudásával, hagyományaival, kultúrájával gyarapítja Magyarországot. Az együttműködés hozzájárul a Magyarországon élő kínai családok nagyobb biztonságához és kényelmesebb életéhez, a védőnők számára pedig a kínai kultúra megismerése a fejlődés, az előrelépés útja lehet – mutatott rá a főosztályvezető.

Weeber Tibor József (Fidesz), Kőbánya alpolgármestere úgy fogalmazott, a megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeken keresztül elmélyüljenek azok a kapcsolatok, amelyek mindkét nép javára válhatnak.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az eseményre küldött köszöntőlevelében arról írt, hogy kínai nőknek nyelvi nehézségek közepette, és a neveltetésüktől eltérő kulturális környezetben kell helytállniuk Magyarországon, ilyen helyzetben pedig nagy szükség lehet a magyar védőnői szolgálat segítségére. Ugyanakkor a magyarok is sokat tanulhatnak a kínai anyáktól, akik egy tradicionális, gyerek- és családközpontú kultúra képviselőiként olyan személetmódot adhatnak át, amely a magyar családtámogatási rendszert kiegészítheti – fogalmazott Latorcai János.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com