Az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében

0

A kormány tervezett törvénymódosítása miatt tovább csökkenhet az óvoda- és iskolapszichológusok száma, noha éppen hogy sokkal többre volna szükség. Becslések szerint világszerte minden hetedik serdülő küzd mentális betegséggel, az öngyilkosság pedig sok helyen a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében- írja a HVG. 

Az UNICEF Magyarország szerint a köznevelésben dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet és a kapcsolódó törvények módosítása miatt az óvoda- és iskolapszichológusi ellátás aggasztóan megnehezülhet. A jelenlegi szabályozás szerint a gyermekek pszichológiai ellátásának megszervezése az óvodákban és iskolákban törvényileg garantált, és irányszámokhoz kötött (igaz, ezt nem mindenütt tudták betartani). A módosítási javaslat a létszámhoz kötött ellátási garanciát vezetné ki a törvényből, ami valós kockázatot jelenthet arra, hogy a jövőben még ennél is kevesebb óvoda – és iskolapszichológus lesz elérhető, pedig egyre több gyermek és fiatal szorul ellátásra.

A szervezet közleménye szerint tudományosan bizonyított, hogy a mentális egyensúlyvesztés, az enyhébb pszichés nehézségek legtöbbször kezelhetőek, és a súlyosabb pszichés zavarok is jobbára megelőzhetőek a lelki egészség támogatása révén, ha van, aki időben észreveszi a problémát.

A probléma égető, becslések szerint világszerte minden hetedik serdülő küzd mentális betegséggel. Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében.

Teljes tartalom

Forrás: HVG

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com