Tavaszi friss, szezonális zöldségek

0

A zöldségfélék közismerten fontos elemei az egészséges táplálkozásnak. Hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához, kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas rosttartalmuk révén csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. Kellemes ízük és illatanyagaik serkentik az emésztést.

Ahhoz, hogy valóban élvezhessük a zöldségek kedvező egészségügyi hatásait, fontos, hogy szezonális termékeket válasszunk, hiszen ezeknek a legmagasabb a tápértéke. A piacokon csak egészséges, romlatlan zöldségeket vásároljunk és aztán megfelelő körülmények között tároljuk őket, mert így sokáig megőrzik frissességüket, magas élvezeti értéküket. Ha lehet, fogyasszuk őket nyersen vagy alacsony hőmérsékleten elkészítve, például párolva.

Friss szezonális zöldségek tavasszal:

Retek

A természet ébredését jelképező, roppanós, pikáns ízű retek kora tavasszal remek C-vitamin és rostforrás. Csípős ízét allil-mustárolaj tartalmának köszönheti, ami antibakteriális hatással bír. A retek azon kevés zöldségfélék közé tartozik, amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk. Kiváló kísérője lehet egy hideg ételnek, de ezen kívül saláták készítéséhez vagy hidegtálak díszítésére is felhasználhatjuk.

Fejes saláta

Szintén fontos hazai terményünk a fejes saláta, amely sok karotint és B-vitamint tartalmaz, ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Jelentős C-vitamin tartalma miatt szintén fontos ételünk tavasszal, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiapadtak. Főleg március és június között népszerű zöldség. Többnyire nyersen esszük vagy salátaként, de készíthetünk belőle levest és főzeléket is.

Spenót

A retek és fejes saláta mellett ez is az egyik legkorábbi friss zöldségünk. Táplálkozási szempontból igen értékes növény, magas B2-vitamin, karotin- és biotintartalommal. Jelentős vastartalmú zöldségféle, de ez a vas – mint általában a növényi eredetű élelmiszerekből származó vas – csak részben hasznosul. Javítja a vas felszívódását, ha C-vitamin tartalmú étellel együtt fogyasztjuk. Leggyakrabban főzeléket készítünk belőle, de levesek, omlettek, pudingok, saláták és köretek készítésére is alkalmas.

Medvehagyma

Ez a friss, zamatos hagymaféle – bár számos jótékony hatással bír és számtalan módon felhasználható – csupán az utóbbi években került be a magyar gasztronómiába. A többi hagymaféléhez hasonlóan serkenti az étvágyat és javítja az emésztést, így segít a gyomorpanaszok enyhítésében. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint antibakteriális hatása is ismert. Fontos tudni, hogy enyhe véralvadásgátló hatással is rendelkezik, ezért aki véralvadásgátlót szed, az kérje ki orvosa véleményét. Számos formában felhasználható: csíkokra metélve salátában, szendvicsekben használhatjuk, készíthetünk vele fasírtot, tökéletes körözöttbe, tésztákba, szószokba, de használhatjuk levesek, főzelékek készítéséhez is. Ha magunk szeretnénk begyűjteni a friss medvehagymát, arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne keverjük össze a külsőre nagyon hasonló, ám mérgező gyöngyvirággal és kikericcsel. Ha bizonytalanok vagyunk, kicsit dörzsöljük meg az ujjaink közt a levelet. Ha fokhagyma illatot érzünk, akkor medvehagymával van dolgunk.

Endívia

A hazánkban még kevéssé ismert endíviasaláta különleges formájú növény. Fodros, hullámos és vörös levelű változatait termesztik. Jelentős mennyiségű B1-, B2-vitamin, karotin és vas található benne. Felhasználható salátaként, leveleibe pástétomot vagy bármilyen krémet, sajtot töltve kiváló vendégváró falatka, ezenkívül főzeléknek, sőt wokban pirítva is elkészíthető.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com