Krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek lefolyásának előrejelzésére fejlesztenek ki eljárást magyar kutatók

0

A krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyása előrejelzéseinek kutatására nyert el 1,2 milliárd forint állami támogatást az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap pénteki közlése szerint pályázatukon a konzorcium a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegek és koronavírus-fertőzöttek molekuláris jellemzése mellett biobankot hoz létre.

Konzorciumvezetőként az OKPI a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis (CF) gyulladásos folyamatait vizsgálja modern molekuláris technológiákkal.

A kutatások egyik célja olyan biomarkerek keresése, amelyek lehetővé teszik az eltérő gyulladásos folyamatokkal érintett betegek állapotsúlyosbodásának előrejelzését, valamint annak megállapítását, hogy milyen rizikója van tüdődaganatok kialakulásának a pácienseknél.

A különböző gyulladásos folyamatok molekuláris vizsgálatai nemcsak egy betegség kialakulásának és fejlődésének jobb megértését szolgálják, hanem a jövőben új gyógyszeres terápiás célpontok és új diagnosztikai módszerek kifejlesztését is lehetővé teszik – fejtették ki.

A projekt részeként a krónikus tüdőbetegek és COVID-19 fertőzöttek biológiai mintáinak gyűjtésére és tárolására az OKPI biobankot hoz létre, amely további kutatások alapja lehet. Az OKPI „betegmintákat” biztosít a projektben a Szegedi Biológiai Kutatóközpont részére a SARS-Cov-2 vizsgálataihoz.

Az SZBK várható eredményei gyakorlati áttörést hozhatnak a koronavírus-fertőzés lefolyásának előrejelzésében, ugyanis olyan vérplazma biomarkereket keresnek, amelyek előre jelzik a COVID-19 megbetegedés életveszélyes állapotát előidéző citokin vihart, illetve a légzési elégtelenségért felelős kétoldali tüdőgyulladást.

Az eredményeket magyar és angol nyelvű tudományos szakfolyóiratokban publikálják majd. Az NKFI Alap pályázati kiírásán támogatást nyert projekt 2024. március 31-én zárul.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com