Hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé válhatnak a gyógyszerészeti termékek az EU-ban

0

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő az unió gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatára, amelynek értelmében az EU-ban hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé válhatnak a gyógyszerészeti termékek.

Az EU szerint felülvizsgálati jogszabályok azért szükségesek, mert az EU-ban engedélyezett gyógyszerek nem jutnak el elég gyorsan a betegekhez, és nem minden tagállamban egyformán hozzáférhetők, továbbá jelentős hiányosságok tapasztalhatók a ritka betegségek és az antibiotikum-rezisztencia kezelésében.

A javaslat felgyorsítaná gyógyszerek tudományos értékelését és engedélyezését, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásai 400 helyett csupán 180 napot vennének igénybe. Egyszerűsödnének továbbá, a szabályozásból eredő adminisztratív eljárások is.

A gyógyszercégekre szigorúbb kötelezettségek hárulnak majd, a többi között a fellépő hiányoknak és a gyógyszerek forgalomból való kivonásának korábbi bejelentése, valamint a gyógyszerhiány-megelőzési tervek kidolgozása és alkalmazása tekintetében.

Uniós jegyzék készül továbbá a kritikus fontosságú gyógyszerekről, és megvizsgálják e gyógyszerek ellátási láncának sérülékeny pontjait, konkrét ajánlásokat fogalmazva meg a vállalatok és az ellátási lánc egyéb érdekelt felei által meghozandó intézkedésekre vonatkozóan.

Emellett a bizottság jogilag kötelező intézkedéseket fogadhat el az egyes kritikus fontosságú gyógyszerekkel való ellátás biztonságának növelésére.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com