A különböző diéták környezeti hatásai

0

A pescatárius, a vegetáriánus és vegán étrend követése nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem a környezetre is a legkisebb hatást gyakorolja – olvasható az otszonline.hu-n. 

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban március 1- jén közzé tett felmérés során a kutatók az egyesült államokbeli felnőttek étrendjének környezeti és egészségi hatásaira voltak kíváncsiak. Az országos reprezentatív felmérés keretében több mint 16 000 személy 1 napos étkezési szokásairól tájékozódtak.

A legjobbnak a pescatarian (halakat és a tenger gyümölcseit is fogyasztó vegetáriánus) táplálkozás mutatkozott, ezt követte a vegetáriánus és a vegán étrend. A mindenevő diéták, bár kevésbé egészségesek, általában kedvezőbb környezeti hatásúak voltak, mint a keto és paleo diéták. Mind a keto, mind a paleo diéta általában több állati eredetű élelmiszert és kevesebb növényi eredetűt tartalmaz, mint más népszerű diéták – és mindkettőt „a vérzsírokra gyakorolt ​​negatív hatásokkal, különösen az LDL-koleszterinszint növekedésével hozták összefüggésbe, ami aggodalomra ad okot e diéták hosszú távú egészségügyi következményeivel kapcsolatban”.

A különböző étkezési szokások környezeti hatásainak elemzése azt mutatta, hogy a vegán étrendnek a legalacsonyabb szénlábnyoma, ezt követi a vegetáriánus és a pescatárius étrend. A mindenevő, a paleo és a keto diéta szénlábnyoma jóval nagyobb, a keto diétáé pedig több mint négyszer nagyobb, mint a vegán étrendé. Az éghajlatváltozás vitathatatlanul korunk egyik legsürgetőbb problémája, és sok ember hajlamos a szénlábnyom csökkentése érdekében növényi alapú étrendre átállni. Dr. Diego Rose (Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana) és munkatársai eredményei alapján, ami csökkenti a lábnyomot az általában egészséges is – írja a lap.

Forrás: OTSZ Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com