Feltérképezték az érbeteg ellátás helyzetét

0

Lezárult a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) Országjárás Programja. Ennek során az érgyógyászok feltárták a magyarországi érgyógyászati ellátás területi sajátosságait. Hogyan tovább?

Lezárult a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) Országjárás Programja. Az érgyógyászok 2019-2022 között tudományos adatgyűjtést folytattak az ország összes megyéjében. Az érgyógyászat helyi képviselőivel folytatott beszélgetéseik során megismerték a helyi adottságokat. Feltérképezték az érbeteg ellátás helyzetét, nehézségeit. Feltárták a humán erőforrás, az ellátás minőségi mutatói területén mutatkozó területi egyenlőtlenségeket.

Utóbbiak során bemutatásra kerültek a magyarországi amputációk országos és területi adatai, valamint az alsó végtagi érbeavatkozások jellemzői. Az érgyógyászat így megrajzolt térképét látva számos kitörési pont fogalmazható meg. Ilyenek a magasabb szintű, kórházakhoz kötött érbeteg ellátás centralizációja és a járóbeteg érellátás egységes, járási szintű elérhetőségének biztosítása. Mindezek képezik az „Egészséges Magyarország 2021-2027” program érgyógyászati ágazati stratégia kiinduló pontját.

A koronavírus járvány csillapodásával szükség van arra, hogy az érgyógyászok visszataláljanak az érbetegekhez és az érbetegek széles körű ellátása minden területen ténylegesen valósuljon meg. Csak így képzelhető el, hogy olyan mutatók vonatkozásában, mint az alsó végtag elvesztésének aránya, érdemi javulást remélhessünk.

Forrás: Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com