Bizonyos fitneszkövetők megzavarhatják a szívbe ültethető elektronikus eszközök működését

0

Az egészségi állapotuk követésére alkalmas, viselhető elektronikus eszközök megzavarhatják a szívbe ültethető elektronikus eszközök működését, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek – olvasható az otszonline.hu-n. 

A Salt Lake City-i Utah Egyetem kutatói a Heart Rhythm-ben online megjelent vizsgálatukban azt találták, hogy bizonyos fitneszkövetők, például okosórák, okosgyűrűk és okosmérlegek, amelyek elektromos áramot bocsátanak ki, alapvetően összetéveszthetik a szívbeültethető elektronikus eszközöket (CIED-eket), így a pacemakereket, beültethető kardioverter defibrillátorokat (ICD-k) és szív-reszinkronizációs terápiás eszközök (CRT-k), olyannyira, hogy ezek működése le is állhat.

Az okosórák okozzák a legnagyobb mértékű interferenciát; az intelligens mérlegek és intelligens gyűrűk alacsonyabb interferenciát generáltak. Ezen eredmények birtokában a kutatók azt javasolják, hogy a potenciális interferencia miatt ne használják ezeket az eszközöket ebben a populációban.

Dr. Benjamin Sanchez Terrones villamosmérnök és Dr. Benjamin A. Steinberg kutatóorvos (University of Utah) részint személyes érdeklődésből, részint a fellelhető irodalmi adatok hiányában azt kezdte vizsgálni, hogy vajon a hordható fitneszkövetők zavarhatják-e a beültethető elektronikus eszközöket.

Ezen eszközök némelyike a bioimpedencia érzékelésén alapul, amikoris az mikroamperben mérhető nagyon kicsi, észrevehetetlen elektromos áramot bocsát ki a szervezetbe. Az elektromos áram átfolyik a testen, és a választ mérő érzékelő meghatározza a viselő stressz-szintjét, légzésszámát és egyéb vitális paramétereit, illetve testösszetételét (vázizomzatot vagy a zsírtömeget) is.

A kutatók három különböző gyártó (Boston Scientific, Abbott és Medtronic) szív-reszinkronizációs terápiás eszközeinek működését tesztelték a bioimpedancia érzékelés során használt elektromos áram alkalmazásával. Azt találták, hogy az okosórák, okosmérlegek vagy intelligens gyűrűk a bioimpedancia-érzékelés során az olyan szintű elektromos interferenciát generáltak, amely meghaladta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) által megengedett maximális értékeket, olyannyira, hogy megzavarta a CIED megfelelő működését – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com