A progesztogénhasználat növeli a mellrák kockázatát

0

Akik progesztogéntartalmú gyógyszerrel előzik meg a nem kívánatos terhességet, magasabb a mellrák kockázata, írja az Infostart. 

A progesztogénhasználat 20-30 százalékkal növeli a mellrák rizikóját: jó hír ugyanakkor a rosszban, hogy amint befejezi egy nő az ilyen termék használatát, ez megszűnik – írja a The Guardian cikke nyomán a lap.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a kombinált fogamzásgátlók kapcsán végzett vizsgálatok eredményeire építettek. Azok már megállapították, hogy az ösztrogént és progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók használata növeli a mellrák kockázatát, és ez megszűnik, ha a nő már nem szedi azokat.

A Cancer Research UK vezetője, Claire Knight szerint ennek ugyanakkor nem kell visszatartania a nőket attól, hogy ilyen gyógyszereket szedjenek.

„Fogamzásgátlót leginkább az 50 év alatti nők szednek, akiknél a mellrák kockázata alacsonyabb. Aki csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az a dohányzás mellőzésével, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, kevesebb alkoholfogyasztással és az egészséges testsúly megtartásával teheti a legtöbbet ezért. A fogamzásgátlók számos előnyéhez a rákhoz nem kapcsolódó kockázatok is párosulnak. Szedésükről mindenkinek személyre szabottan kell dönteni orvosi konzultációt követően” – fogalmazott Knight a kutatás finanszírozó szervezet képviseletében.

Forrás: infostart.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com