Hatóanyagmentes, vibráló tablettát fejlesztettek krónikus székrekedésre

0

Hatóanyagmentes pirulát fejlesztettek Amerikában, ami alternatív kezelési lehetőséget jelent a krónikus székrekedés miatt szenvedőknek, írja a CNN nyomán a Qubit. A méretében és megjelenésében a hagyományos tablettákra hasonlító vibráló kapszula ahelyett, hogy lenyelés után hatóanyagokat szabadítana fel, rezgéssel stimulálja a vastagbelet és enyhíti a székrekedés kellemetlen tüneteit.

A Vibrant nevű kapszulát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) még 2022 augusztusában engedélyezte, viszont csak mostanra vált elérhetővé az Egyesült Államokban. Alkalmazása nagyjából megegyezik a hagyományosan használt gyógyszerekével: a tablettát este kell bevenni, majd kb. 14 óra múlva, amikor eléri a vastagbelet, kifejti a hatását.

Ahogy végighalad a teljes bélrendszeren, a pirula salakanyagokkal együtt távozik és végül a csatornában köt ki. Itt nem újrahasznosítható hulladék keletkezik belőle.

A CNN-nek nyilatkozó Dr. Eamonn Quigley, a Houston Methodist Kórház gasztroenterológusa páciensei beszámolói alapján úgy véli, hogy a pirula kb. ugyanolyan hatékonysággal dolgozik, mint a hatóanyagot tartalmazó készítmények. A krónikus székrekedés az USA-ban a lakosság 10-20 százalékát érinti, egy részük számára pedig a vényköteles vagy vény nélkül kapható hashajtók mellékhatásai is elviselhetetlenek. Számukra hozhat enyhülést a vibráló pirula.

Forrás: Qubit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com