Harminc éve hozták létre a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházat

0

Harminc éve nyílt meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház, az intézmény az elmúlt évtizedekben több mint 62 ezer gyereknek nyújtott segítséget.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írták, Magyarország egyik első, modern, kimondottan a gyermekek mentális egészségével foglalkozó intézménye az ellátás mellett alapítása óta élen jár a kutatás és a továbbképzés terén is, egyes években a továbbképző tanfolyamain 1500 szakember vett részt.

Idézték az intézmény alapítóját, Gádoros Júlia gyermekpszichiátert, aki kollégáival együtt felismerte „a gyermekpszichiátria rohamos fejlődését, és ezzel együtt a hazai ellátási körülmények fejlesztésének szükségességét”.

A szakember emlékeztetett: az 1980-as évek elejére felszínre kerültek olyan, a szocializmusban is létező, de figyelmen kívül hagyott társadalmi problémák, mint az alkoholizmus, a bűnözés, az öngyilkosság, a serdülők problémái. Az addig nagy kórházi gyermekosztályok fokozatosan csökkentették ágyszámukat, miközben a pszichiátriai betegségek gyógyítására új, hatásos gyógyszereket fedeztek fel, és beköszöntött a pszichoterápiás „forradalom” is. „A problémákat ismertük, a megoldás pedig egy specializált, dinamikusan fejlődő intézmény volt” – fogalmazott Gádoros Júlia.

A rendszerváltás után állami és céges forrásból, magánszemélyek adományaiból nyílt lehetőség a Vadaskert felépítésére. A funkcionális célok mellett lényeges volt, hogy az épület biztonságot, intimitást adjon és közösségi tereket biztosítson – olvasható a közleményben.

A Vadaskert – amely évek óta telt házzal működik – 24 ágyas intézményként indult, mára 40 aktív és 10 rehabilitációs ággyal rendelkezik. Évente 1500 fekvőbeteget ápolnak, emellett 8-9 ezer ambuláns ellátás történik, és a szakmai képzések és a kutatási munkák is tovább folytatódnak – írták.

A közleményben kitértek arra, hogy a kórház új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyerekeket és fiatalokat. A Covid-járvány kezdete óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40 százalékkal emelkedett. Kiemelkedően sok önsértő fiatalt kell ellátni az intézményben – ismertették.

Tudatták: az intézmény az elmúlt hónapokban új viselkedésterápiás részleget, terápiás központot alakított ki.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com