Életmentő lehet a láthatósági mellény

0

Életmentő lehet a gyalogosok számára a láthatósági mellény, ruházat vagy fényvisszaverő eszközök használata, amit a Magyar Közút videóban népszerűsít – közölte a közútkezelő csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, különösen lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között jut jelentős szerephez a gyalogosok láthatóságának növelése a ruházat megválasztásával.

Az Instagramon közzétett videóban azt tesztelték, milyen távolságból veszi észre az autós a gyalogost este, kivilágítatlan útszakaszon.

A felvételen jól látszik, hogy világos ruházattal is mindössze pár métert nyerhetünk láthatóság szempontjából, szemben a fényvisszaverő ruházattal, ami adott esetben már több száz méterről is láthatóvá teszi viselőjét, még koromsötétben is.

A közútkezelő emlékeztet arra, hogy a külterületi gyorsforgalmi, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43, 2021-ben 28, míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt baleseteknek. Ezek a tragikus kimenetelű balesetek nem történnek meg, ha a gyalogosok távolról is jól észlelhető fényvisszaverő kiegészítőt, ruházatot viselnek, ami leginkább a külterületi, közvilágítás nélküli szakaszokon döntő fontosságú, de belterületi utaknál sem elhanyagolható az előnye – hívták fel a figyelmet.

A Magyar Közút ezért minden gyalogost arra biztat, hogy közutak mentén, különösen külterületen, a saját biztonsága érdekében viseljen fényvisszaverő kiegészítőt vagy láthatósági mellényt napkelte előtt, napnyugta után vagy korlátozott látási viszonyok között.

A gyermekek kabátjára, táskájára is érdemes apró fényvisszaverő eszközöket, kulcstartókat vagy kiegészítőket akasztani, mert ezek segítik a biztonságukat és jobb észlelhetőségüket az autósok számára – tették hozzá.

A videó a következő címen nézhető meg: https://www.instagram.com/reel/CotmutVo-H3/?igshid=YmMyMTA2M2Y=.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com