Az Európai Bizottság egységes gyógyszerpiacot, és a gyógyszerárak csökkenését szeretné elérni

0

Jogszabálytervezetet készít elő az Európai Bizottság, a nagy gyógyszergyárak nem igazán lelkesednek – számol be a HVG. 

A versenyjogot akarja módosítani az az uniós jogszabálytervezet, amellyel az Európai Bizottság a gyógyszerárak csökkenését igyekszik elérni, és amelyet megszerzett a Politico brüsszeli szerkesztősége. A jelenlegi szabályozás szerint az új gyógyszert szabadalmaztató gyógyszergyár tíz évig versenytárs nélkül árusíthat a piacon, csak utána jöhetnek a versenytársak, és velük a generikus, többnyire olcsóbb készítmények. A bizottság tízről két évre kívánja csökkenteni ezt a periódust, amit a nagy gyógyszergyárak hevesen elleneznek. Annak sem örülnek a nagy gyógyszergyártó cégek, hogy Brüsszel egységes gyógyszerpiacot akar. Jelenleg ugyanis nemzeti szabályozás van, ennek következtében a gazdagabb uniós tagállamok polgárai átlagosan két évvel korábban jutnak hozzá az új gyógyszerekhez, mint a szegényebb országok fogyasztói. A terv szerint a nagy gyógyszergyárak valamiféle kompenzációt kapnának, ha egyszerre vezetnének be új gyógyszert az Európai Unió egész területén.

Miközben a gyógyszergyártók nem lelkesek, a fogyasztókat képviselő szervezetek érthető módon kedvezően fogadják a javaslatokat. “Évtizedeken keresztül a nagy gyógyszergyárak igen kedvező ösztönzőket kaptak az Európai Uniótól, most itt az idő a finomhangolásra” – nyilatkozta a Politicónak Rosa Castro, a European Public Health Alliance nevű civilszervezet egészségügyi főmunkatársa.

A gyógyszergyárak eközben arra hivatkoznak, hogy az Európai Unió versenyképessége ezen a területen is csökken: egyre jobban elmarad az USA és Kína mögött. Különösen így van ez a kutatás-fejlesztés terén, amely igencsak költséges. Ezért manapság egy gyógyszerkutató startup sokkal szívesebben kezdi meg tevékenységét Bostonban, mint Berlinben – írja a lap.

Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com