A téli depresszió is kezelhető – Tanácsok lehangoltság ellen

0

A téli depresszió létező betegség, és hivatalosan szezonális depressziónak nevezik.

Gyakori, hogy a betegségnek csak egy-egy tünete keseríti meg a mindennapokat. A magyar lakosság körében is megfigyelhető szezonális ingadozás enyhe vagy erős formában az évszakok váltakozása során. Rövidebb nappalok, hideg, kevesebb napfény mind a tél velejárója. Sokan rosszabbul viselik ezt az időszakot, alvászavar, hangulatingadozás, étvágytalanság – sokak számára ismerős tünetek. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a napjainkban kialakult járványhelyzet plusz kihívást jelent a lelki egészségre gyakorolt nyomás tekintetében amely, új a modern korban eddig még nem ismert mentálhigiénés helyzet elé állította az emberiséget.

Mit tehetünk a változás érdekében?

  • Töltsünk minél több időt a szabadban! Kutatások szerint a reggel friss levegőn végzett egy órás séta kimutathatóan pozitív hatással van a hangulatunkra.

  • A mozgás már önmagában nagyon jó hatással van a testünkre, lelkünkre, egészségünkre. Sportoljunk rendszeresen, s ha lehetőségünk van, tegyük ezt a szabad levegőn. A mozgás örömet okoz, mert hatására endorfin szabadul fel.
  • Írjunk naplót vagy listát a velünk történt kellemes, pozitív eseményekről. Próbáljuk meg a legapróbbnak tűnő pozitív dolgokat is feljegyezni.
  • Próbáljuk meg növelni a tevékenységeinket, illetve keressünk új elfoglaltságokat is.

  • fényterápia jótékony hatása ismert, de Magyarországon nem igazán elterjedt a módszer. A kutatók véleménye szerint a fényterápia a szezonális depresszióban visszaállítja a cirkadián ritmust („napi biológiai óra”). Azt is érdemes tudni, hogy a szolárium nem helyettesíti a napfényt.
  • Figyeljünk az étkezésre, együnk összetett szénhidrátban gazdag ételeket, vagyis nem süteményeket, csokoládét, hanem zabpelyhet, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat.
  • Kerüljük az alkohol fogyasztását! Habár közvetlenül a fogyasztása után kellemesen érezzük magunkat, másnap levertség, rossz közérzet uralkodhat el rajtunk.

  • Próbáljuk kerülni a negatív gondolatokat, tereljük el a figyelmünket.

Ha a tanácsok betartása ellenére is úgy érezzük, hogy a tünetek súlyosbodnak, nem tudjuk kézben tartani őket, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki segít túljutni ezen az időszakon!

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com