38 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten

0

A múlt héten 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében, csütörtökön.

Azt írták: az év ötödik hetében 244 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek 44,3 százaléka gyerek, 28,6 százaléka 15-34 éves volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 18,7 százaléka, 8,4 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az adatok szerint január 30. és február 5. között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Vas, Zala és Bács-Kiskun vármegyében.

Közölték azt is, hogy az 5. héten 242 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A beküldött 147 légúti mintából 46-ban az influenza valamelyik típusát, 21 esetben koronavírust, tizenhét beteg mintájából a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról négy helyről érkezett jelentés; Fejér vármegyében két szociális intézményt, Somogy vármegyében egy bölcsődét, Tolna vármegyében pedig egy óvodát érintett tömeges megbetegedés.

Kórházba a múlt héten 249 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 52-en intenzív ellátásra szorultak. A kórházi ápolást igénylő 249 beteg 47,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 25,7 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 59-nél az RSV, 31-nél koronavírus és 24-nél influenzavírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 79,7 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 74,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com