2023-ban a vadgesztenye az év gyógynövénye

0

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének.

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, amelynek barna, dió méretű magjait alkalmazzák gyógyászati célra. Korábban a növény levelét, kérgét is használták a népi gyógyászatban, de ezek alkalmazása mára visszaszorult.

A napjainkban kapható vadgesztenye-készítmények a mag szaponinokra standardizált kivonatát tartalmazzák. A növény kivonatát tartalmazó kenőcsök, krémek külsőleg, a kapszulák, tabletták pedig belsőleg alkalmazhatók a vénás keringési problémák – visszértágulat, visszérgyulladás, aranyér – enyhítésére, valamint ezek súlyosbodásának lassítására.

A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, javítja a vénák falának rugalmasságát, és közvetlenül mérsékli a panaszokat (nehézláb-érzés, ödéma, fájdalom).

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem. A kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com