Mentőszolgálat: elsőként Hajdú-Biharban változik februártól az ügyeleti rendszer

0

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer februártól.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az ellátásszervezésbe beépítették az elmúlt másfél éves tesztidőszak tapasztalatait.

Közölték: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

A cél, hogy az év végére – Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – emelték ki. A mentőszolgálat megjegyezte, hogy az új ügyeleti rendszer az eddigi tapasztalatok szerint bevált, jelentősen javította a sürgősségi betegellátást.

A tájékoztatás szerint az ügyeleti alapellátást február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében egységes, két elemből álló – háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet – biztosítják a rászorulóknak. Hajdú-Biharban tíz településen lesz háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között. Ezek Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.

A sürgősségi ügyelet, vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-től a megyében a 1830-as szám lesz, ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni.

Az OMSZ jelezte: a 1830-as telefonszám mellett továbbra is működik a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303 szám is. A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik – írták.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátás a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított.

A tájékoztatás szerint azok, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, a vármegye öt városában – Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény – megtehetik ezt 22 óra és másnap reggel 8 óra között.

Közölték azt is, hogy a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is megmaradnak.

A központi ügyeleti telefonszám február 1-jétől itt is az 1830-as lesz a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303 szám mellett.

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőttellátásban is – jegyezték meg.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com