Ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanak Romániában a szülés utáni depresszióban szenvedő nőknek

0

Ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosít a szülés utáni depresszióban szenvedő nőknek az egészségügyi törvény még decemberben elfogadott módosítása, amelyet Klaus Iohannis államfő a múlt héten már ki is hirdetett. A mostani módosítás elvileg lehetővé teszi, hogy a kismamák azután is ingyenes pszichológiai asszisztenciát igényeljenek, hogy elhagyták a kórházat – írja a Transtelex. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa szerint a korábbi szabályozás szerint csak addig kaphattak ingyenes pszichológusi segítséget a nők, ameddig szülés után a kórházban voltak. Elvileg minden kórháznak van egy pszichológusa, aki ellátja a kismamák lelki gondozását, amennyiben igénylik, vagy amennyiben a szakemberek úgy látják, hogy szükséges a jelenlétük. Miután kikerültek a kórházból, már csak akkor juthattak ingyenes pszichológusi támogatáshoz a kismama, ha pszichiáter javasolja a terápiát. Egyébként ez nem csak a szülő nőkre igaz, hanem bárkire, aki a romániai állami egészségügyi rendszerben van biztosítva.

A módosítás szerint addig jár az ingyenes támogatás, ameddig a hozzárendelt költségvetési keret engedi. A törvénymódosítás kezdeményezői a javaslatuk indoklásában egy 2011-es adatra hivatkozva azt írják, Romániában 9-ből 1 nőt érint a szülés utáni depresszió, azaz a nők 10-15%-át – olvasható a Transtelex cikkében.

Forrás: transtelex.ro

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com