Hatalmas a differencia az orvosok fizetése között Európában

0

A koronavírus-járvány hatalmas nyomást helyezett az egészségügyi dolgozókra: az orvosok, az ápolók és a nővérek sokszor napokig, hetekig nem mentek haza a családjukhoz, sokan közülük az életüket vesztették, miközben másokon segítettek. A közvélemény részéről hatalmas elismerést vívott ki magának a szakma, a bérek azonban számos országban nem fejezik ki azt a köszönetet, amivel az ország tartozik nekik a munkájukért – írja az Euronews

2022-ben az egészségügyi dolgozók számos európai országban tüntettek. A megmozdulások célja rendre az volt, hogy elmondják: magasabb béreket és jobb munkakörülményeket szeretnének. Az is előfordult, hogy sztrájkkal fenyegetőztek, vagy hogy nem csak fenyegetőztek: munkabeszüntetés volt például Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Törökországban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett adatok szerint a legtöbb európai országban 2010 és 2020 között reálértéken nőtt az orvosok éves bruttó fizetése, tehát a fizetések követték az inflációt. Néhány országban azonban ellenkezőleg történtek a dolgok: a 2010 és 2020 közötti időszakot vizsgálva csökkent az orvosi bérek valós értéke, és távolról sem követték az inflációs rátát.

Az OECD jelentésében 25 európai országra vonatkozó információkat jegyeztek le, ez alapján pedig kijelenthető, hogy egyes országok esetében hatalmas a differencia az orvosok fizetése között. Az utóbbi tíz évből emeljük ki például 2015-öt, amikor Lengyelországban 20.200 eurót keresett egy szakorvos, miközben Luxemburgban 258.552 euró is lehetett a fizetése. Ez több mint tízszeres különbség.

Ha előreugrunk öt évet 2020-ra, akkor látható, hogy Luxemburgon kívül még négy olyan ország van, ahol a szakorvosok fizetése meghaladta a bruttó 150 ezer eurót, ezek a következők: Írországban 172.882, Hollandiában 160.869, Dániában 156.061, Izlandon pedig 155.276 eurót keresett egy szakorvos, miközben Németországban 146.200, az Egyesült Királyságban pedig 136.375 euró volt a fizetése.

2020-ban Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a fizetések jóval bruttó 100 ezer euró alatt voltak, miközben Portugáliában, Görögországban és Magyarországon 50 ezer alatt. A háziorvosok a szakorvosénál csekélyebb bérrel számolhattak. Egy szakorvos az Egyesült Királyságban 85 százalékkal több pénzt vitt haza 2020-ban egy háziorvosnál; Hollandiában 45, Németországban pedig 20 százalékos volt a szakorvosok és a háziorvosok keresetének a különbsége.

Magyarország például az európai mértékhez képest jól teljesített, 2010 és 2020 között a szakorvosok fizetése 6,4, a háziorvosoké pedig 4,8 százalékkal nőtt, ez az adat pedig elsőnek számít az Unióban. Magyarországot követi Szlovákia, Csehország majd Észtország. Más országokban a reálértéket tekintve csökkent a szakorvosok és a háziorvosok fizetése, ilyen például Portugália, Szlovénia és az Egyesült Királyság.

Forrás:  Euronews.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com