Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 2023.01.16-22

0

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, mely kezdeményezés célja arra felhívni a figyelmet, hogy a méhnyakrák teljes egészében megelőzhető lenne védőoltással és rendszeres szűréssel. Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente. Magyarországon európai összehasonlításban is rosszul áll: évente csaknem 1200 pácienst diagnosztizálnak méhnyakrákkal és több mint 400 beteget veszítünk el évente. Eközben a méhnyakrákban már senkit sem kellene elveszítenünk, mert gyakorlatilag megelőzhető betegségről van szó.

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, ugyanis a szexuális életet élő nők többsége megfertőződik HPV-vel élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt elmúlik a szervezet természetes immunvédekezése következtében, azt azonban nem lehet megmondani, hogy kinél szűnik meg vagy indul el a rákképződés folyamata. Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik. Szerencsére a rák kialakulása előtt évekig rákmegelőző állapot áll fenn, ezért a méhnyakszűrés legfontosabb célja ennek a rákmegelőző állapotnak a felismerése és kezelése.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

Forrás: Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com