Erősítő edzéssel csökkenthető leginkább a migrén

0

Új kutatási eredmények szerint az erősítő edzéssel csökkenthető leginkább a migrén előfordulási gyakorisága. Ezt követik a nagy intenzitású aerob gyakorlatok, és mindkét mozgásforma megelőzi a migrén kezelésére használt élvonalbeli gyógyszereket: a topiramátot és az amitriptilint – írja az otszonline.hu. 

Dr. Yohannes W. Woldeamanuel (Stanford University School of Medicine, California) munkatársaival 21 klinikai vizsgálat hálózati metaanalízisével hasonlították össze az erősítő edzés és az aerob gyakorlatok hatékonyságát migrénben. A teljes minta 1195 migrénes páciensből állt (nő-férfi arány: 6,7:1), az átlagéletkor 35,5 év volt. A résztvevők 3 csoportja erősítő edzést/rezisztencia tréninget (átlagosan 9,3 héten át, 50 órán keresztül) vagy nagy intenzitású aerob gyakorlatokat (átlagosan 9,3 héten át, 56 órán keresztül), illetve közepes intenzitású aerob gyakorlatokat (átlagosan 10,7 héten át, 45,3 órán keresztül) végzett. Mindhárom mozgásforma hatékonyabban csökkentette a migrén előfordulási gyakoriságát a placebo csoportokban megfigyelthez képest. A leghatékonyabbnak az erősítő edzés bizonyult: az átlagos különbség a havi migrénes napok számában az aktív és a placebo csoport között -3,55 (95% CI: -6,15 – -0,95) volt. Ezt a hatékonyság sorrendjében a nagy intenzitású aerob gyakorlatok (-3,13 (95% CI: -5,28- -0,97)), majd a közepes intenzitású aerob gyakorlatok (-2,18 (95% CI: -3,25 – -1,11)), a topiramát, a placebo és az amitriptilin követték. Woldeamanuel szerint az erősítő/rezisztencia tréning elsődleges hatékonyságát magyarázhatja, hogy az kifejezetten a nyak-váll régió főbb izmainak erősítését célozza, ahonnan a fájdalom kiindulhat.

„Az erősítő edzés növeli, illetve megőrzi a zsírmentes izomtömeget, ami kapcsolatban áll a migrén gyakoriságának csökkenésével. Kutatási eredmények szerint a zsírmentes testtömeg megőrzése legyőzi a centrális szenzitizációt különféle fájdalom szindrómákban” – mondta Woldeamanuel.

Véleménye szerint a nagy intenzitású aerob gyakorlatok azért hatékonyabbak a közepes intenzitású gyakorlatoknál, mert endogén molekulák (ópioidok és endocannabinoidok) szaporodnak fel az edzés hatására, amelyek közreműködnek a fájdalomcsökkentésben. A migrént ugyanis korábban mind az ópioid, mind az endocannabinoid jelösvények elégtelen működésével kapcsolatba hozták.

Az új eredmények és saját tapasztalataik alapján a kutatók a következő ajánlásokat fogalmazzák meg:

Az erősítő edzést a maximális ismétlésszám 50%-ával ajánlott elkezdeni, 2-3-szor 12-15 ismétléssel, heti három alkalommal. Alkalmanként 45-60 perces edzés ajánlott 10 perc bemelegítéssel, nyújtással és lazítással. Az edzési napok között aktív pihenőnapokat is érdemes beiktatni alacsony intenzitású gyakorlatok végzésével. Minden izomra – beleértve a nyak, a váll és a felső végtag izmait – érdemes edzeni, körforgásos szisztéma szerint.

A nagy intenzitású aerob gyakorlatokat intervallum edzés formájában, a maximális légzési kapacitás 55%-ával vagy a maximális szívfrekvencia 50%-ával ajánlott elkezdeni. Heti háromszor 45-60 perces edzés ajánlott 10 perc bemelegítéssel és nyújtással.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com