Bővül a lakossági tájékoztatás a csapvíz minőségéről

0

Bővül a lakossági tájékoztatás, a jövőben még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségéről – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Az ivóvíz minőségét szabályozó, 2023. január 12-én hatályba lépett új rendelkezések a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére. Az új európai uniós szabályozás révén további lehetséges szennyezőkre terjed ki az ivóvízminőség ellenőrzése. A népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvízszolgáltatók együttműködve az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik. Mindennek köszönhetően a jövőben a lakossági tájékoztatás is bővül, még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségére vonatkozóan.

Az új szabályozás arra is kiterjed, hogy milyen lépésekkel valósítható meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférés mindenki számára.  A jó minőségű, biztonságos csapvíz olyan kincs, amelyhez a világon több milliárd ember nem jut hozzá. Becsüljük meg és fogyasszuk bátran!

A szabályozás szövege az alábbi linkre kattintva elérhető:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/8cd76bfd04d1c57a6045370a0d363eec340c7317/megtekintes

Az NNK további ivóvízzel kapcsolatos anyagai az alábbi linken olvashatóak:
https://nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/ivoviz

Térképes ivóvízminőségi információk az alábbi linkre kattintva találhatóak:
https://nnk.gov.hu/index.php/terkepes-informaciok

Forrás: NNK, MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com