Az e-hulladék a környezetünkre és az egészségünkre is kockázatos

0

Az e-hulladék pedig nemcsak környezetünkre, de egészségünkre is kimagasló kockázatot jelent – írja a Magyar Nemzet

Okostelefon, laptop, kávéfőző, mosógép – csak néhány olyan elektronikai eszköz és berendezés, amely nélkül ma már szinte elképzelhetetlenek modern mindennapjaink.

A Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE) legfrissebb adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 74 elektronikai cikk található háztartásonként, amelyek közül 17 termék – például fülhallgató, merevlemez vagy kábel – csupán a fiókok mélyén hever, a világon pedig több mint ötmilliárd mobiltelefonból vált elektronikai hulladék 2022-ben.

Kiemelt jelentőséggel bír tehát, hogy az elektronikai hulladékot is gyűjtsük szelektíven, illetve minél nagyobb arányban újrafeldolgozzuk azokat – hangsúlyozta lapunknak Agatics Roland, a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

(…)

A szakember kiemelte: a veszélyesnek minősülő e-hulladék nemcsak környezetünkre, de egészségünkre is kimagasló kockázatot jelent. Az alkatrészek többsége például nehézfémeket – higanyt, ólmot, krómot –, valamint halogénezett anyagokat tartalmaz, amelyek megfelelő kezelés nélkül kilúgozódnak, és a talajba, később pedig az ivóvízbe és az élelmiszerekbe jutnak. Kiemelt jelentőséggel bír tehát, hogy az elektronikai hulladékot is gyűjtsük szelektíven. A még ép, vagyis összeszerelt állapotú e-hulladékot az erre kijelölt hulladékudvarokban lehet leadni. A feleslegessé vált háztartási nagygépeket – új termék vásárlása esetén – az áruházak elszállítják, az elektronikai cikkek jelentős részét, továbbá a kiégett izzókat és a lemerült elemeket a műszaki áruházak is visszafogadják.

Forrás: Magyar Nemzet

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com