Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia: az alapellátásban is drasztikusabban kellene kezelni a gyermekkori elhízást

0

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) új irányelvei szerint már az alapellátásban dolgozóknak is drasztikusabban kellene kezelniük a gyermek- és serdülőkori elhízást, és  az elhízáshoz gyakorta kapcsolódó társbetegségeket – írja az otszonline.hu. 

Az új dokumentum frissíti az AAP 2007-es, a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek és serdülők kezelésére vonatkozó ajánlásait, annak érdekében,  hogy a gyermekorvosok és más, az alapellátásban dolgozó szolgáltatók konkrét útmutatást kapjanak a fiatalok túlsúlyának és elhízásának kezelésére.

A korábbi ajánlásban sokkal inkább az egészséges táplálkozáson és a táplálkozási szokások megváltoztatásán volt a hangsúly, semmint a fiatalok testsúlycsökkentő gyógyszeres kezelésén vagy a bariátriai műtéteken, és a dokumentum nem tartalmazott konkrét ajánlást a gyermekkori túlsúly vagy elhízás kezelésére.

A 2023-as irányelvek azt javasolják, hogy a gyermekorvosok – a stigmatizálás és a túlsúly miatti hibáztatás kerülése mellett – ajánlják fel minden 12 éves vagy annál idősebb elhízott (percentilis ≥ 95) fiatalnak a testsúlycsökkentő gyógyszereket, természetesen az életmódváltás, több testmozgás és egészségesebb táplálkozás folyamatos támogatása mellett. Ugyanez érvényes a 13. életévüket betöltött gyermekek bariátriai műtéteire is. Amint a gyermekek elérik a BMI küszöbértékeket, teljeskörű kivizsgálás és vérkép szükséges, hogy az orvos teljesebb képet kapjon egészségi állapotukról.

Dr. Sandra S. Hassink, az irányelveket kidolgozó csoport vezetője és az AAP Institute for Healthy Childhood Weight igazgatója az elhízást az asztmához hasonlította, mely odafigyelést és folyamatos kezelést igényel. Kiemelte a család nélkülözhetetlen szerepét az elhízás sikeres kezelésében és hangsúlyozta az új, átfogó kezelés fontosságát.

Az új javaslat szerint a klinikusoknak 2 éves kortól nyomon kell követni a gyermekek testtömegindexét, különös tekintettel azokra a gyermekekre, akik életkoruk és nemük szerint a percentilis ≥ 85 (túlsúlyos), a percentilis ≥ 95 (elhízott), illetve a percentilis ≥ 120 (kórosan elhízott) csoportba tartoznak. Kiemelkedően fontos a vérnyomás és a koleszterinszint ellenőrzése, különösen 10 év felettieknél. 6 éves kortól meg kell kérdezni a betegeket és családjukat arról, hogy mi motiválná őket a testsúlycsökkentésre, majd a terápiát ez alapján kell meghatározni. A betegek támogatására nagy hangsúlyt kell fektetni – ideális esetben egy év alatt legalább 26 órányi személyes, a hatékony testmozgásról és a fogyást eredményező táplálkozási szokásokról szóló konzultációt kell biztosítani. Cél, hogy ez az intenzív támogatási modell végig kísérje a gyermek- és serdülőkort, és ha szükséges, 12-13 éves kor után a testsúlycsökkentő gyógyszerek vagy bariátriai műtétek is a terápia részét képezzék. A jelenlegi bizonyítékok alapján ebben a korban már hatékonyak a testsúlycsökkentő gyógyszerek, illetve a műtét, de ha új bizonyítékok alátámasztják, akkor ezt a korhatárt lejjebb is vihető – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com