A magas vérnyomás hatékony individuális kezelése

0

Magyarországon a hypertonia előfordulása 34%-os, a célértéket a kezeltek 48–58%-a éri el. A kevésbé hatékony kezelés fő oka a sematikus (rutinszerű) kezelés, amelyben nem veszik figyelembe az egyéni sajátosságokat, a hypertonia típusát, diurnalis ritmusát, amelyek alapján kijelölhető a célértéket elérő, leghatékonyabb, individuális kronofarmakológiai kezelés. Ezek adnak lehetőséget a szövődmények, célszervkárosodások megelőzésére, a progresszió mérséklésére.

Első lépésben a hypertonia fenotípusának megállapítása szükséges. 

  • Fehérköpeny-hypertonia: amikor a vérnyomás csaka rendelői mérések során magas és normális a rendelőn kívül.
  • Maszkírozott hypertonia: amikor a vérnyomás normális a rendelői mérések során, de emelkedett arendelőn kívül.
  • Valódi hypertonia: (primer v. szekunder) amikor a vérnyomás emelkedett mind a rendelőben, mind azon kívül (dipper-nondipper típus).

A hypertonia fenotípusának a megállapítására a rendelői és otthoni mérések önmagukban kevés információt adnak, ezért fontos a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM). 

Otthoni mérések tévedési lehetősége: 

  • Az otthoni mérések kis száma nem tükrözi akezdetben ingadozó magas vérnyomást, nemmindig „találnak bele” a magasabb értékekbe,hamisan jól beállítottnak tűnik a hypertonia. Avérnyomás cirkadián (napi, nappali és éjszakai)ritmusának individuális, pontosabb felméréshezszükséges a 24 órás ambuláns vérnyomásmonitor (ABpM) alkalmazása.
  • Tévesen jelentős bradycardiát jelez az automatavérnyomásmérő (és nem mindig jelzi a ritmuszavart), ugyanis extrasystole esetén, az utána következő hosszabb periódus belemérésével átlagolja a szívfrekvenciát, ezért a ténylegesnélalacsonyabb értéket ad. Erre fel kell hívnunk abetegek figyelmét, hogy bradycardia esetébenmindig ütőéren tapintva ellenőrizzék a szívverésszámot.
  • Az egyidejű 24 órás vérnyomás- és Ekg-monitor (CardXplore) szerepe hangsúlyozandó, minden ritmuszavarra gyanús esetben alkalmazásajavasolt, mert csak ezzel állapítható meg a vérnyomásemelkedés ritmuszavart vagy anginát indukáló szerepe, ami a különböző időpontokbanfelhelyezett ABpM- és Ekg-monitornál nemlehetséges.
  • A csuklómérő pontatlan, valamint más kaliberűés merevségű eret mérve más értéket ad, mint afelkaron mérő, ezért nem javasolt.

A hypertonia nem gyógyszeres kezelése

Mikor javasolt önmagában a nem gyógyszeres kezelés? 

  • Magas normális vérnyomás esetén (130–139/85–89 Hgmm).
  • I. fokozatú hypertoniában (140–159/90–99 Hgmm),ha nincs rizikófaktor.
  • Az összes többi esetben a gyógyszeres kezeléselegyütt alkalmazandó.Megfelelő életmód-változtatás javasolt mindenkinek
  • Akinek emelkedett-normális vérnyomása (130–139/80–89 Hgmm), vagy
  • Magas vérnyomása van >140/90 Hgmm).

Az életmód-változtatás elemei

  • Testsúlycsökkentés nagy kockázatú betegeknélBMi <25 kg/m2. 10 kg testsúlycsökkenéstől várható átlagos eredmények: vérnyomás 8–12 Hgmm csökkenés, koleszterinszint 10% csökkenés, trigliceridszint 30% csökkenés, emelkedett éhomi vércukorszint 50%-kalcsökkenhet, mortalitás 20%-os csökkenése.
  • Egészséges – mediterrán – étrend.
  • Konyhasófogyasztás csökkentése ajánlott <6 gnaCl/nap (azaz <3 g n/ nap). A nátrium-glutamát (E621) is nátriummá metabolizálódik. Ételízesítőként a legtöbb ételbe teszik, nem ismertmennyiséget. A feldolgozott ételek többségében,valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ában nagy mennyiségben jelenlévő anyaggávált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztottkészételek, virslik, felvágottak, szójatermékek,burgonyaszirmok, snack-ek stb. elengedhetetlenalkotóeleme lett. Szerepelhet a következő neveken is: hidrolizált növényi fehérje, élesztőkivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium-kazein, nátrium-kazein, texturált fehérje. (Megjegyzendő, hogy a na-glutamát az erre érzékenyegyéneknél hasi panaszokat is okozhat).
  • Kalcium, magnézium, kálium fogyasztásának növelése.
  • Alkoholfogyasztás limitálása (férfiaknál napi 20g, nőknél 10 g alkohol fogyasztása hypertoniátindukálhat).
  • Rendszeres izotóniás, fizikai aktivitás, dinamikus kardiotréning kocogás, kerékpározás, úszás,labdajáték. Heti háromszor 30–60 perc, a maximális szívverés (kiszámítása: 220-életkor) 60–70%-án. idős korban (gyors) gyaloglás.
  • Stressztényezők eliminálása, stresszkezelés.

A 24 órás ambuláns Ekg- és vérnyomás-monitorozás (ABpM) használatából ismeretes, hogy vérnyomás jelentősen függ a cirkadián ritmustól. Ennek megfelelően a hypertoniás betegeknél az akut cardialis történések (angina pectoris, myocardialis infarctus, hirtelen halál, tüdőembólia) kialakulása és a cirkadián ritmus között szoros kapcsolat van. Az antihipertenzív gyógyszeres kezelést, a gyógyszerek időbeli hatásait a cirkadián ritmusnak megfelelően kell beállítani, ezt nevezik kronoterápiának. A gyógyszer adagolásánál a cirkadián ritmus figyelembevétele szükséges, ismerve a gyógyszer farmakokinetikáját és farmakodinámiáját. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer szérum- és szöveti koncentrációja szinkronitást kell, hogy mutasson a hypertonia cirkadián ritmusával.

Más szóval a gyógyszer hatását úgy irányíthatjuk, hogy abban a napszakban hasson, amikor a vérnyomásemelkedések vannak.

Ma már jól ismert, hogy nem minden 24 órás hatástartamúnak leírt készítmény hat egyformán az éjszakai magas vérnyomásra, illetve hajnali emelkedésre, (nondipper típus), ilyen esetben ezeket a kronofarmakológiai elvek alapján kétszer, reggel és este kell adni. A megfelelő hatás érdekében a reggeli bevétel után 12 órával, nem pedig közvetlenül lefekvéskor. Amennyiben nincsen éjszakai vagy hajnali emelkedés, akkor elegendő az egyszeri, reggeli adás. A kronofarmakoterápia kialakításában az alábbiakban ismertetett, a különböző hatásmechanizmusú gyógyszerek különböző kronofarmakodinámiájának figyelembevétele szükséges. Ezzel a kronoterápiával elérhetjük a célértéket a nappali és az éjszakai időszakban egyaránt, ami lehetőséget ad a cardiovascularis betegségek és a szervkárosodások kockázatának csökkentésére.

Forrás: Magyar Belorvosi Archívum 2022/5-6

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com