Második helyezést ért el a magyar csapat az egészségügyi innovációk seregszemléjén

0

Közép-, Kelet- és Dél-Európa legjobb egészségügyi innovációinak seregszemléjén több mint 30 ígéretes, korai fázisban lévő start-up vállalkozás lépett színpadra november 24-én az EIT Health InnoStars Awards döntőjén. A zsűri a Görögországból származó Shuttle Catheters csapatot választotta, amely krónikus, súlyos artériaszűkület kezelését célzó katéterével az első díjat nyerte el Európa egyik legerősebb akcelerátor programjának döntőjében – számol be a Gyártás Trend magazin. 

A magyar DP Innovations lett a második Sprin nevű porlasztójának prototípusával, míg az olasz Medicud a harmadik helyet szerezte meg a műtétek utáni fertőzések megelőzését célzó megoldásával.

Az InnoStars Awards 6. alkalommal megrendezett döntőjén az EIT Health InnoStars idén a startupok szélesebb körét vonultatta fel. Lehetőséget kaptak olyan csapatok is, melyek a RIS Innovation Call program résztvevői és az útjuk elején járnak, valamint az Attract to Invest programban szereplő csapatok is, amelyek már ügyfélportfólióval is rendelkeznek. A színpadra lépő 32 csapat mindegyike versenybe szállt a közönségdíjért és egy média különdíjért is.

A perifériás artériás betegség (PAD) világszerte milliókat érintő és az öregedő népesség miatt egyre súlyosbodó krónikus betegség. A győztes görög csapat technológiája a krónikus, súlyos artériaszűkületes esetek mintegy 30 százalékában szükséges, minimálisan invazív PAD-eljárások iránti igényre kíván megoldást nyújtani.

A Shuttle Catheters egy innovatív katétertechnológiát fejleszt, amely lehetővé teszi a súlyos artériaszűkületeken való átjutást, az artériarepedések kezelését, valamint a gyomorreflux szövődményeinek megelőzését célzó minimálisan invazív eljárásokat. Az alapítók szerint módszerük 7,5 milliárd eurós megtakarítást jelenthetne az európai egészségügyi rendszernek, csökkenthetné a megbetegedési arányt, továbbá mintegy 300 000 beteg számára tenné elkerülhetővé nyílt bypass műtétek szükségességét.

A Shuttle Catheters az EIT Health InnoStars Awards 6. éve megrendezett start-up programjára jelentkezett 108 vállalat egyike. Az InnoStars Awards közép-, kelet- és dél-európai országokból érkező, prototípussal vagy MVP-vel, vagyis legkorábban használható, életképes termékkel vagy szolgáltatással rendelkező, korai fázisban lévő start-upok számára meghirdetett akcelerátorprogram és -verseny.

A versenyben második helyezést ért el a DP Innovation, egy magyar start-up. A cég szerint az emberi tüdő nagy felülete és bőséges vérellátása miatt az inhalációs gyógyszerbevitel az egyik legjobb módszer a különböző betegségek kezelésére. Szerintük a probléma az, hogy a jelenlegi inhalációs eszközök a gyógyszerek akár 50%-át is elpazarolják, és a hatóanyag kevesebb mint negyedét képesek bejuttatni. Emiatt a jelenlegi eszközök nem használhatók megfelelően a drága vagy nagy pontosságú hatóanyagok, például inzulin, antibiotikumok vagy génterápiás gyógyszerek bejuttatására, illetve nem helyettesíthetik az injekciós készítményeket. A Sprin, a start-up csapat megoldása egy zsebméretű, inhalációs gyógyszeradagolásra kifejlesztett intelligens porlasztó. Az eszköz célja, hogy segítsen a precíziós gyógyszerek biztonságosabb, hatékonyabb és fájdalommentes beadásában. A csapat 15000 eurós díjazásban részesült.

Forrás: gyartastrend.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com