Köteleznék az orvosokat arra, hogy az állami egészségügyben is dolgozzanak

0

A magánellátásban dolgozókat rendelettel kötelezné a kormány arra, hogy havonta 20 órát dolgozzanak az állami egészségügyben – írja a hvg.hu. 

A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint

a továbbképzésre kötelezett orvosok és egészségügyi felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők csak akkor kapják meg a gyakorlati továbbképzésük teljesítésének igazolását, ha havonta 20 órát eltöltenek valamelyik közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál.

A tervezet 2. bekezdése egyértelműsíti, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik nem közfinanszírozott, nem állami vagy nem önkormányzati szolgáltatónál vannak főállásban.

Az ügyeleti ellátással is lehet teljesíteni az előírást, akkor 20 helyett 10 óra lesz a gyakorlati idő.

Ezzel tulajdonképpen a kormány beismerte, hogy az állami egészségügy a magán- és állami ellátás szigorú szétválasztásával nem működik. A kérdés csak az, mi lesz ennek a következménye. A HVG korábban azt írta, az egészségügyi törvénytervezetről szóló egyeztetéseken felmerült, hogy csak az kaphasson engedélyt magánpraxisra (a teljes egészségügyet nézve), aki havi 16-20 órát kötelezően leszolgál állami szakrendelőben vagy kórházi osztályon – írja a hvg.hu.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com