Az ÖK kutatói a lakosság segítségét kérik a kutyaszívférgesség elterjedésének felmérésében

0

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a lakosságot, hogy egy felmérés részeként válaszoljanak néhány kérdésre – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerdai közleményében.

Mint írják, korábbi kutatások szerint a kutyákban előforduló szívférgesség főként a kelet- és dél-magyarországi területeken van jelen, azonban a betegség elterjedésének alakulásáról keveset lehet tudni. A jelenlegi felmérés részeként szolgáltatott adatok jelentősen hozzájárulnak a szúnyogok által terjesztett betegség megfigyeléséhez, elterjedésének megértéséhez és a potenciális védekezési stratégiák kifejlesztéséhez.

A kutyákban előforduló szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett féregfertőzés miatt kialakuló betegség. A Dirofilaria immitis féregfaj okozta, komoly állategészségügyi kockázattal járó megbetegedés a világ legtöbb táján előfordul. Hazánkban 2007-ben jelentették az első országon belüli, nem külföldről behurcolt fertőzést. A kórokozó azóta is stabilan megtelepedettnek számít, a fertőzést egyre növekvő számban regisztrálják.

A hazai kutyák fertőzöttségi aránya jelenleg nem ismert, azonban 2010 előtt 0,7 százalék volt, 2015 es 2018 között 5,5 százalékra emelkedett, ami növekvő tendenciát mutat. Habár gyógyszeres kezeléssel való megelőzése nem kötelező, jóval egyszerűbb lenne, mint az igen költséges és időigényes utókezelés, valamint a szövődmények kezelése. Az utókezelés több egyéb veszélyt jelenthet a kutyákra nézve, például májkárosodást, gyomorbántalmakat és trombózist is okozhat. Kezelés nélkül a megbetegedés az állat hosszú, hónapokig tartó szenvedéséhez és pusztulásához vezet – írják.

A tájékoztatás szerint a betegség tünetei sokrétűek lehetnek, beleértve a köhögést, étvágytalanságot, légzési nehézséget, ájulást és vér felköhögését vagy orrvérzést. A szúnyogok a szívférgességgel fertőzött kutyákon való táplálkozás során szerzik a betegséget, amelyet később, a következő vérszívás alkalmával továbbadnak.

A főként kutyákat érintő betegség elterjedésének és magyarországi előfordulásának a megismeréséhez, az ÖK munkatársai arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy gyors felmérés részeként válaszoljanak néhány kérdésre. Azon kutyatartók, akik korábban már állatorvos segítségével teszteltették kutyájukat szívférgességre, most néhány információ megosztásával sokat segíthetnek. Fontos, hogy ezek az adatok akkor is hasznosíthatók a felmérésben, ha a tesztelt állatok negatív eredményt mutattak, tehát a teszteléskor nem voltak fertőzöttek – olvasható az összegzésben.

A kérdőív a www.szunyogmonitor.hu weboldalon érhető el – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com