A gyógyászatban és a kutatásokban is hasznosulnak a Genomika és Bioinformatika Központ eredményei

0

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja négy éve alapította a Genomika és Bioinformatika Core Facilitást azzal a céllal, hogy európai szinten is egyedülálló infrastruktúrával, szakembergárdával és innovatív diagnosztikai szolgáltatásaival támogassa az orvosbiológiai alap- és alkalmazott kutatásokat, valamint kiszolgálja a klinikai központok betegeinek diagnosztikus igényeit.

„A Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti Kapacitásának Megerősítése” pályázat során beszereztek egy nagy áteresztő képességű, Illumina NovaSeq6000 szekvenáló rendszert, ami komoly szerepet játszott abban, hogy az addig külföldre küldött magyar DNS-minták genomikai elemzése Magyarországon történhessen, gyorsan és költséghatékonyan.

A core facilitást az NKFIH 2021-ben – ezzel a „Magyar Genomika és Bioinformatika Központ tevékenységét – „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címmel ismerte el. A központ kihasználtságát jól bizonyítja, hogy a tavalyi 143 projekt után 2022-ben már 442 projektet teljesített sikeresen, több mint húszezer minta szekvenálásával és bioinformatikai elemzésével. A központ tevékenysége szervesen illeszkedik az egyetem fejlesztési koncepciójába, ami a párhuzamosságok helyett az egymásra épülő és egymást kiegészítő kompetenciák létrehozására törekszik.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com