Változhatnak a szociális gondoskodásban résztvevőkre vonatkozó rendelkezések

0

Változnak a szociális gondoskodásban résztvevőkre vonatkozó rendelkezések az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosítások szerint.

A testület a Magyarország biztonságát szolgáló törvénymódosításokat tárgyalta, a Ház várhatóan a jövő héten határoz azokról.

Az egyén szociális biztonságáról szóló új normaszöveg várhatóan úgy kezdődik: „mindenki felelős önmagáért”, míg a korábbi változatban az szerepelt, hogy „az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős”.

A módosított jogszabály ugyan kiemeli majd az egyéni és hozzátartozói felelősséget, de figyelembe veszi a képességeiket és lehetőségeiket is erre, emellett a módosítás a Polgári törvénykönyv alapján határozza meg a hozzátartozói kört.

A települési önkormányzatnak kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn gondoskodási kötelezettsége, de a változtatás kimondja azt is, hogy a szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata. A változtatás ahelyett, hogy feladatot szabna az állami támogatásban részesülő karitatív szervezeteknek, azt mondja ki, hogy az állam és az önkormányzat együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során.

A törvénymódosítás növeli a nevelőszülők juttatásait is.

Egy másik változtatás lehetővé teszi, hogy a Magyar Művészeti Akadémia jövőre a szabályoktól némileg eltérően választhassa meg rendes és levelező tagjait, hogy létszáma – amelyet egy nemrég elfogadott törvénymódosítás megnövelt – feltölthető legyen.

Egy módosítás annak garanciális szabályait is rögzíti, hogy a hivatásos állomány és a rendvédelmi alkalmazottak, valamint az egészségügyi dolgozók miként vállalhatnak önként túlszolgálatot.

Jámbor András (Párbeszéd) és Arató Gergely (DK) is kifogásolta, hogy a módosítások által érdemi, új joganyag került a bizottság elé, amelyeket szerintük önálló javaslatokban kellene tárgyalnia a Háznak. Arató Gergely ide sorolta a Honvédkórház átalakítását érintő pontokat, a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény módosítását vagy a nevelőszülőket érintő változásokat. Kifogásolta azt is, hogy egy módosítás által részletes szabályok kerülnek ki a nemzetbiztonsági szolgálatokat szabályozó törvényből.

Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára a felvetésekre azt felelte: a külső környezet folyamatos változása indokolja a nemzetbiztonsági törvény módosítását, amelyre várhatóan tavasszal kerülhet sor, így ebben a jogszabályban nem kívánták kezelni azt.

A Honvédkórházat érintő változtatás célja pedig az, hogy ne csökkenjen a keresete azoknak a munkavállalóknak, akik a honvédelmi jogállásból egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek át. A nevelőszülőket érintő változtatásra azért van szükség hogy a juttatásaik növekedjenek – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com