Stroke: ne várjon az orvosra vagy az ügyeletre, haladéktalanul hívja a mentőket!

0
Hirtelen kialakuló kéz-vagy láb gyengeség, a test fél oldalának bénulása, az arc egyik felének zsibbadása, érthetetlen beszéd, kettős látás, egyensúlyvesztés, szédülés, memóriazavar – ezek a gutaütés (agyvérzés), stroke jelei. Ne tévessze meg senkit, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, vagy elmúlnak, mert visszatérhetnek és végleges bénuláshoz vezethetnek.

Ha ezeket tapasztalja magán, vagy ismerősén, ne várjon a háziorvosra, vagy az ügyeletre, haladéktalanul hívja a mentőket a 112-es segélyhívó telefonszámon. Minden perc számít – mondta dr. Csiba László a Neurológiai Klinika igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Nemzetközi Stroke Konferencia sajtótájékoztatóján júniusban. A beavatkozásra a tünetek kialakulásától számítva 4,5 óra áll rendelkezésre bizonyos körülmények között ez némileg hosszabb lehet . A klinikán mindenekelőtt meg kell állapítani, hogy a betegnek vérzéses vagy érelzáródásos stroke-ja van-e. A CT vizsgálat szerint agyvérzéses stroke-ban a betegek 20 százaléka szenved, vérrög miatti agyi infarktusban 80 százalék. Ha elzáródásos stroke-ot tapasztalunk, kétféleképpen kezelhetjük a beteget. Vénás infúzióval speciális enzimeket juttatunk az agy ereibe a vérrög feloldására, illetve dugóhúzószerű eszközzel kihúzzuk a vérrögöt. Óriási előrelépést jelent a vérrög eltávolítás az agyi érből. MIkrokatéterral a beteg combütőerén keresztül is fel tudnak jutni az agyi erekbe.

A stroke népbetegség, évente 45-50 000 új stroke fordul elő Magyarországon. Az érrögoldás legnagyobb akadálya, hogy nem ismerik fel az emberek a betegség tüneteit és későn fordulnak orvoshoz. Tehát ha száj félrehúzódását, a beszéd akadozását, a test vagy az arc egyik oldalának zsibbadását észlelik, azonnal hívják a 112-es telefonszámot – mondta dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. – Magyarországon évente sajnos csak 2000 stroke beteget kezelnek vérrögoldással, ez a betegek csupán 5 százalékát jelenti. 37 stroke centrum van az országban, a mentők tudják, hová kell vinni a betegeket.

Ha a stroke tüneteiben bizonytalan, végeztesse el a következő feladatokat a beteggel: mosolyogjon, mutassa a fogait! Figyelje meg, vajon aszimmetrikus-e a mosoly? Emelje fel a vízszintesig mindkét karját vajon süllyeszti-e valamelyik felső végtagját? Ismételtessen egyszerű mondatot és figyelje, van-e szótalálási nehézség, összefolynak-e a szavak? Ha bármelyik tünetet tapasztalja, rögtön hívja a 112-es telefonszámot. Az azonnali cselekvés rendkívül fontos a beteg túlélése és a maradandó károsodása elkerülése szempontjából.

Forrás: Magyar Neurológiai Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com