NEAK adatok: óriási teher az egyedi méltányosság

0

Áldatlan helyzetben vagyunk mi is, az orvosok is, a betegek is, mert az egyedi finanszírozás hatalmas terhet ró az orvosokra, az adminisztrátorokra, a NEAK-ra és a kormányzatra is – vezette be a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság XII. Kongresszusán telt házas érdeklődés mellett megtartott előadását Süveges Piroska, a NEAK osztályvezetője.

Az ismertetett adatokból kiderült: amíg 2012-ben 3 ezer egyedi méltányossági kérelem érkezett be, 2021-ben már több mint 17 ezer, várakozásaik szerint a 2022-es évet pedig 25 ezer kérelemmel zárhatják. Amíg 2012-ben a beérkezett finanszírozási igények 85 százalékát fogadták el és 15 százalékos volt a visszautasítási arány, 2021-re 97,7%-ra nőtt az elfogadott és 2,3%-ra csökkent a visszautasított kérelmek aránya.

Az egyedi méltányossági jogcímen kifizetett TB támogatás tendenciája növekvő. Azokban az években látható visszaesés, amikor nagyobb számú gyógyszerbefogadás történt normál finanszírozásba, ugyanakkor ezt követően egy rövidebb időszakon át tapasztalható visszaesés vagy megtorpanás után újra lendületet vett a növekedés. Az előadó részletesen ismertette, hogy melyik hatóanyagokat kérvényezik legnagyobb számban és az indikációk elemzésére is kitért.

Süveges Piroska elmondta: az off label kérelmek száma is rendre emelkedik. Ennek okait a molekuláris diagnosztika szélesebb körben történő alkalmazásában, a klinikai vizsgálatok nagy számában, az FDA és az EMA törzskönyvezési ütemének eltérésében, illetve „a szakma tájékozottságában és aktivitásában” nevezte meg.

Amint az előadó rámutatott, az adminisztratív leterheltséghez az is hozzájárul, hogy az egyedi importtal elérhető gyógyszereknél már a 3 ezer forint feletti havi terápiás költségű készítményre kérhető méltányosság. 2022-ben az eddig feldolgozott adatok szerint 2060 beteg kapott egyedi importengedéllyel gyógyszert, erre másfél milliárd forintot fordítottak, ám a támogatott gyógyszerek harmada 20 ezer forint alatti költségű készítmény, amelyeknél nem feltétlenül indokolt ennek az engedélyezési rendszernek a fenntartása.

Süveges Piroska beszámolt arról, hogy dolgoznak egy új webes felületen, új egyedi programon az egyedi kérelem benyújtásának egyszerűsítése érdekében. Javaslatuk szerint az egyedi méltányossági kérelem feltételéül kellene szabni, hogy a forgalmazó nyújtsa be a társadalombiztosítási támogatási kérelmet a normál finanszírozás mielőbbi lehetősége érdekében.

Forrás: Magyar Klinikai Onkológiai Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com