Ha a stroke tüneteit észleli, azonnal hívja a 112-es segélyhívót!

0

Stroke akkor fordul elő, amikor az agy egy részének vérellátása megszakad vagy csökken, ami megakadályozza, hogy az agyszövet oxigénhez és tápanyagokhoz jusson. Ilyenkor az agysejtek percek alatt elpusztulnak. Ettől lesz a stroke szó szerint orvosi vészhelyzet, aminek az azonnali kezelése elengedhetetlen. A korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket. A jó hír az, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke bekövetkeztében, mint korábban. Ez a hatékony kezeléseknek és a tünetek egyre gyorsabb felismerésének köszönhető.

A stroke tünetei gyakran figyelmeztetés nélkül jelentkeznek. Figyelmeztető jelzés lehet a zavartság, beleértve a beszéd nehézségeit és annak a megértését. Intelemként kell tekintenünk a fejfájásra, a tudatzavarra vagy a hányásra. Jelzésértékű a zsibbadás vagy az arc, a kar vagy a láb egyes részei mozgatásának képtelensége, különösen a test egyik oldalán. Figyelmeztetésként tekintsünk a látási problémákra az egyik vagy mindkét szemben, de ugyanígy tünet lehet a járási nehézség, beleértve a szédülést és a koordináció hiányát. Ide sorolhatjuk a rövidebb ideig tartó ájulást vagy a csuklási, nyelési nehézséget. Miután a stroke hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért a diagnózis és a kezelés sebességétől nagyban függhet, hogy a beteg átmeneti vagy maradandó fogyatékosságot szenved. Épp ezért nem szabad félvállról venni.

Sajátítsuk el a FAST betűszót!

  • F (Face, mint arc): annak a tipikus példája, amikor a beteg mosolyogni próbál, de „csak félig” sikerül neki; stroke esetén az arc egyik oldala megereszkedik vagy zsibbad.
  • A (Arms, mint karok): ha a páciens megpróbálja felemelni mindkét karját, ám azt nem tudja megtartani. (az egyik karja lefelé hajlik. Nem tudja megtartani.)
  • S (Speech, mint beszéd): zavaros az illető beszéde; vagy egyszerűen képtelen megszólalni, esetleg nehezen érthető, amit mond? Kérjük meg a stroke gyanúja miatt a beteget, hogy próbáljon megismételni egy egyszerű mondatot.
  • T (Time, mint idő): ha a felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal hívni kell a mentőket a 104-es telefonszámon vagy a 112-es általános segélyhívón, hiszen ilyenkor minden perc számít.

Stroke esetén tehát nem csak a tünetek változatosak, hanem azok súlyossága is egyénenként és esetenként változhat. Az angol „FAST” (magyar fordításban gyors vagy gyorsan) betűszó megtanulása azonban jó módszert kínál ahhoz, hogy emlékeztessük magunkat a betegség tüneteire. Ez ugyanis segíthet az azonnali kezelésben.

A végeredmény nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan kap valaki kezelést. Az azonnali ellátás azt a nem elhanyagolható tényt is jelenti, hogy a beteg kisebb eséllyel szenved maradandó agykárosodást és növekednek a túlélési esélyei.

A megtakarított idő életet menthet Ha stroke-os beteget azonosítunk, azonnal hívjuk a mentőket. Semmiképpen ne várjuk meg, hogy megszűnjenek-e a tünetek. Itt tényleg minden perc számít. Minél hosszabb ideig nem kezelik a betegséget, annál nagyobb lesz az agykárosodás és a fogyatékosság lehetősége, veszélye6. Próbáljuk meg feljegyezni, hogy a páciens mikor és milyen tüneteket kezdett el mutatni. Fokozott a veszély, hiszen csak néhány másodpercbe telik, amíg az agy leáll.

Ha olyasvalakivel találkozunk, akiről azt gyanítjuk, hogy agyvérzése van, akkor a telefonhívás után gondosan figyeljük az illetőt, miközben a sürgősségi segítségre várunk. Lehetőség szerint helyezzük kényelembe, például félig ülő, félig fekvő helyzetbe, vagy stabil oldalfekvésbe (nem a testének zsibbadó felére).

Amikor a mentő megérkezik, ezekre a kérdésekre készüljünk fel:

  • Mikor kezdődtek a tünetek?
  • Mi a beteg kórtörténete?
  • Volt-e már korábban stroke-ja?
  • Van-e fém a testén belül vagy a testén?
  • Milyen gyógyszert szed jelenleg?
  • Szenved-e vérzési rendellenességben?

Ha a stroke tünetei közül akár csak egy is jelentkezik, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden perc számít! Ebből a videóból megtudja, hogy mi a teendő stroke esetén.

Forrás: stroketars.info.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com