Drámaian megnövekedett az antidepresszánsok globális fogyasztása

0

Az elmúlt két évtizedben az antidepresszáns gyógyszerek globális fogyasztása drámaian megnövekedett, és az európaiak a legnagyobb fogyasztók. Az OECD adatai szerint 2000-ről 2020-ra közel két és félszeresére nőtt az antidepresszánsok használata 18 európai országban. Az adatok a szorongás és a depresszió drámai növekedését is mutatják a Covid–9-világjárvány idején – írja a VG

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a közelmúltban közzétett felmérések szerint a mentális egészség számottevően romlott a koronavírus-járvány kezdete óta. 2020 márciusától 15 OECD-országban, köztük több európai országban is nőtt a szorongás és a depresszió előfordulása. A szorongás előfordulási gyakorisága 2020 elején több mint kétszerese volt a korábbi években tapasztaltaknak Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Mexikóban, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – tudatta a Euronews.

Egy 2020. év végén készült nemzetközi vizsgálat szerint a koronavírus-járvány miatt megháromszorozódott a depresszió tüneteinek aránya, a szorongásos zavarok száma pedig megduplázódott

– mondta Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója egy webináriumon.

Az elhúzódó járványhelyzet jókora mentálhigiénés kihívás elé is állította az emberiséget: egyrészt az önmagunk és szeretteink életéért és egészségéért való aggodalom, másrészt a kijárási tilalom, a fizikai távolságtartás, a kulturális és szabadidős tevékenységek korlátozása, a szociális és fizikai elszigeteltség, harmadrészt pedig az intézkedések következményeként fellépő munkanélküliség, anyagi bizonytalanság okozta szorongás jelent fokozott mentális megterhelést – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) oldalán.

Emellett a gazdasági bizonytalanság, a megélhetési problémák, a kizökkenés a komfortzónából, a koronavírus miatti halálesetek, valamint a poszt-Covid-szindróma is növelte a szorongásos és depressziós esetek számát.

Az antidepresszánsok szedésében Európában Portugália vezet, de Spanyolország és Horvátország sincs sokkal lemaradva. 2019-ben Horvátországban még az ibuprofent is megelőzte a diazepám – írja az Európai Adatújságírók Hálózatának weboldala a Civ10 cikkére hivatkozva. A három dobogós után Európában Litvánia és Luxemburg következik, a listán a hatodik helyet foglalja el Magyarország. Szorongásgátlók tekintetében a sereghajtó az Egyesült Királyság és Németország.

Forrás: Világgazdaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com