COPD-világnap – 2030-ra a krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik leggyakoribb halálok lehet

0

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálok lehet, éppen ezért fontosak e betegség kapcsán a lakossági tájékoztatók és a szűréseken való részvétel – emelték ki szakemberek egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A COPD világnapja alkalmából Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet (OKPI) főigazgatója elmondta, a betegség leginkább negyven év feletti dohányosoknál jelentkezik. A COPD mára népbetegséggé vált, ezért összehangolt, komplex megközelítésre van szükség a szűrések, a terápia, a rehabilitáció és a betegegyüttműködés területén – tette hozzá.

A szakember jelezte, országos intézetként a Korányi elhivatott a dohányzásleszoktató programok terjesztésében, élen jár a szűrésben, a kezelésben és a COPD-hez kötődő kutatásokban és szakmai együttműködésekben is vezető szerepet vállal. Kiemelte, sokan azt gondolják, hogy a gyakori köhögés, nehézlégzés, váladék felköhögése az életkorral járó tünet, ezért későn fordulnak orvoshoz, azonban a ma még nem gyógyítható betegség idejében felismerve jól kezelhető.

Horváth Ildikó, az OKPI tudományos és oktatási igazgatója arról beszélt, az intézetben a legkorszerűbb ellátási formákat alkalmazzák, emellett oktatás-kutatási programokat indítanak. Elmondta, hogy a Korányiban például különböző módszerekkel elemzik a COPD következtében kialakuló légúti gyulladást és annak genetikai hátterét. Ezek a kutatások – mondta – kiemelt jelentőséggel bírnak a krónikus gyulladásos légúti betegségek korai felismerésében és a hatékony kezelések kidolgozásában.

Antus Balázs osztályvezető főorvos közölte: elkészült a COPD megújított szakmai irányelve, ami biztosítja, hogy a hazai ellátásban a betegek a legmagasabb standardoknak megfelelő kezelést kapják. A terápia alapját a hosszú hatású hörgtágító készítmények jelentik, ezt kell kiegészíteni a magas kockázattal járó betegeknél a gyulladáscsökkentő terápiával – mondta. A szakember hozzátette: a betegség terápiájához – akár már korai szakaszban – szorosan hozzátartozik a rehabilitáció, illetve az olyan innovatív inhalátorkészülékek alkalmazása, ami segíti a betegegyüttműködést.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com