Az EU cselekvési tervet fogadott el a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének felszámolására

0

Az Európai Bizottság a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megszüntetését célzó uniós cselekvési tervet fogadott el csütörtökön.

A brüsszeli testület közleménye szerint az aktualizált cselekvési terv 2027-ig szolgál iránymutatással új uniós fellépésekhez egyebek mellett úgy, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megelőzése és kiváltó okainak kezelése mellett hangsúlyt helyez a fogyasztói kereslet csökkentésére, valamint a származási országokban a fenntartható megélhetés támogatására.

Céljai között szerepel a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni hatékony küzdelmet célzó rendeletek és szakpolitika végrehajtása, a jogellenes tevékenységek felderítési arányának javítása, a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti koordináció és együttműködés ösztönzése, valamint az élőlények online kereskedelme kezelésére irányuló erőfeszítések fokozása. Meg akarja erősíteni a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, a származási, fogyasztói és tranzitországok közötti globális partnerséget, valamint a tagállamok, az uniós végrehajtó szervek és a kulcsfontosságú, nem uniós országok közötti együttműködést.

Emlékeztettek, a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme a biológiai sokféleséget veszélyezteti, jelentősen meggyengítheti a vadon élő növény- és állatpopulációkat, és egyes esetekben kihalásukhoz vezethet. Amint arra a koronavírus-járvány a közelmúltban rámutatott, a vadon élő állatok és növények szabályozatlan kereskedelme zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő fertőző betegségek terjedéséhez is hozzájárulhat, ami tragikus népegészségügyi következményekkel járhat – tették hozzá.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com